Počelo uklanjanje otpada zakopana u temelje "Karbon Nove"

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da je počelo uklanjanje otpada zakopana u temelje poslovnog objekta tvrtke "Karbonnove" u Zaprešiću. L

Ta je tvrtka organizirala uklanjanje otpada po odluci i pod nadzorom inspekcije zaštite okoliša.

Ministarstvo navodi da je "Karbon-nova" obvezna ukloniti nađeni otpad onako kako to zakon predviđa. Također navodi da su rezultati analize nađenih tvari poslani u Zavod za javno zdravstvo i da će biti poznati idući tjedan.

Ministarstvo je potkraj siječnja priopćilo kako se opravdano sumnja da je ta zaprešićka tvrtka zabetonirala opasan otpad te je nakon prijave nevladine udruge Zelene akcije da nezakonito postupa s opasnim otpadom u "arbon-novu" poslalo građevnu inspekciju i inaspekciju zaštite okoliša. U krugu te tvornice 31. svibnja prošle godine nađeno je 60 tona uskladištena opasnog otpada te je tvrtki neređeno da ga ukloni, no inspekcija je 25. siječnja ove godine utvrdila da je uklonjenoo 30 tona opasnog otpada, što je propisno dokumentirano.

Na temelju inspekcijskog zahtjeva Zavod za javno zdravstvo je 10. veljače uzeo uzorke otpada zakopana u temelje objekta "Karbon-nove".

(Hina) pp/xbma ymć

Pročitajte više