Počeo drugi dan summita u Evianu, posvećen gospodarstvu

ŠEFOVI država i vlada zemalja članica skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G8), koji su se od nedjelje okupili u Evianu, nastavili su u ponedjeljak ujutro s radom raspravom posvećenom prije svega gospodarskim pitanjima.

Pod predsjedanjem francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, predsjednici SAD-a i Rusije George W. Bush i Vladimir Putin, premijeri Velike Britanije Tony Blair, Japana Junichiro Koizumi, Italije Silvio Berlusconi, Kanade Jean Chretien i njemački kancelar Gerhard Schroeder ponovo su se sastali u ponedjeljak kako bi razgovorali o razvoju i o Africi.

Tema razgovora u ponedjeljak će biti gospodarski rast i načini da ga se postigne u trenutku kada SAD-u i Njemačkoj prijeti deflacija, Europa je pogođena recesijom, a Japan ne uspijeva izaći izbjeći ekonomsku iscrpljenost.

Kako se doznaje od američkih službenih izvora, Bush će svoje europske kolege pozvati da učine svoja gospodarstva fleksibilnijima, uklone trgovinske barijere, prestanu sa subvencijama poljoprivrednicima te da se prestanu suprotstavljati genetski modificiranoj hrani.

Nakon tih razgovora čelnici će razgovarati i Bliskom istoku kao i naporima za spriječavanje širenja oružja za masovno uništenje.

Jedan je neimenovani britanski dužnosnik kazao da će nakon summita biti objavljena izjava u kojoj će stajati da su "oružja za masovno uništenje i terorizam prijetnja međunarodnoj sigurnosti".

Američki predsjednik Bush je došao u Evian s inicijativom presretanja ilegalne trgovine oružjem na moru i u zraku te će od svojih partnera zatražiti da izvrše veći pritisak na Iran i Sjevernu Koreju da prekinu svoje nuklearne programe.

Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, francuski je predsjednik Chirac odlučan izbjeći bilo kakve pokušaje davanja retroaktivnog legitimiteta američkoj operaciji u Iraku.


Pročitajte više