Počeo ferragosto, a s njima i dugoočekivane kolone upornih turista na prometnicama

Foto: Facebook (FederazioneItalianaPallavolo)

POČETAK kolovoza obično u Hrvatskoj znači i vrhunac sezone. Unatoč jadikovkama o vremenskim prilikama tako je i ove godine na što ukazuju kolone upornih turista na prometnicama.

Danas i sutra kolone na Lučkom


Kolone turista koje su se probile kroz gust promet u Austriji i Sloveniji na prve zastoje u Hrvatskoj naišli su već na graničnim prijelazima, ali bez značajnijih čekanja. Ono što je stvaralo problem bile su prometne nesreće zbog kojih su nastajale gužve. Pa su se tako kod naplatnih postaja u Lučkom kolone na vrhuncu protezale oko desetak kilometara.

Redova automobila bilo je i između naplatnih postaja Zaprešić i čvora Jankomir, kod naplatnih postaja Rupa u oba smjera, tunela učke i graničnog prijelaza Kaštel i Plovanija. S izmakom dana i gužve bi trebale jenuti, ako ih ne poremete nesreće. Irvin Filipović iz HAK-a ukazuje na nešto protočniji promet...

"Uglavnom nešto protočniji promet za sve putnike-namjernike koji namjeravaju prema moru međutim i u takvim situacijama treba provjeriti trenutno stanje na našim cestama. Za sutrašnji dan, nedjelju prijepodne, to je svakako preporuka za putovanje kamo god krenuli, ponajprije domaće putnike. Negdje poslijepodne u nedjelju ponovno jača promet na svim cestovnim pravcima u smjeru unutrašnjosti što će se najviše osjetiti na naplatnim postajama Lučko gdje su i sutra moguće kolone.

Smjena turista na trajektima

"Gužve na cestama prema moru rezultirale su i pojačanim pritiskom na sve trajektne luke na Jadranu. Iz one najveće, splitske Jadrolinijin koordinator plovnog područja Ante Mrvica kaže kako je vozila i putnika više još od jutros, a promet je gust na svim linijama posebno u smjeru, Brača, Hvara , Visa i Korčule.

"Moja je procjena da će danas preko luke ovdje u Splitu proći 30 tisuća putnika u oba smjera s nešto više od 5 tisuća vozila na svim linijama, a cijeli vikend će biti obilježen prometom iznad 45-50 tisuća putnika."Trajekti su puni u oba smjera što ukazuje na smjenu turista napominje Mrvica...

Ferragosto

"Brodovi iz Italije su jako dobro popunjeni što znači da je počeo tradicionalni ferragosto tako da se broj putnika iz Italije prema Hrvatskoj znatno pojačao.

"Osim trajektnih linija u splitu pune su i one u zadaraskom akvatoriju. Zračne luke također bilježe pojačani dolazak gostiju, kojih ima i u autobusima te u željezničkom prijevozu.

Pročitajte više