Počeo postupak protiv sutkinje optužene da je krala u C&A. Mjesecima držala ročišta

SUTKINJA Trgovačkog suda u Zadru optužena je za krađu robe u trgovačkom centru i unatoč tome mogla je nastaviti s radom i održavati ročišta. Doznajemo da je ipak, nakon pet mjeseci rada pod optužnicom, odlukom Državnog sudbenog vijeća privremeno udaljena s dužnosti.  To su nam potvrdili i s njezinog radnog mjesta. Udaljena je s dužnosti sredinom svibnja, nakon što je pred Općinskim sudom u Splitu potvrđena optužnica, što znači da je započet kazneni postupak. 

"Istina da je sutkinja održavala ročišta nakon prijave, ali sve sukladno zakonu, budući da postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za privremenim udaljenjem od obnašanja dužnosti tek od trenutka početka kaznenoga postupka, što je u ovom slučaju bio trenutak potvrđivanja optužnice pred Općinskim sudom u Splitu 18. svibnja 2023.

U skladu s time, predsjednik je podnio Državnom sudbenom vijeću zahtjev za privremenim udaljenjem te je odluka o istome donesena 19. svibnja 2023., nakon kojega datuma sutkinja nije dolazila na posao", poručili su nam s Trgovačkog suda u Zadru.

U dva navrata ukrala robu u C&A, održavala ročišta mjesecima nakon toga

Krajem siječnja ove godine Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv sutkinje zbog krađe odjeće u trgovačkom centru u vrijednosti od 247 eura. Tereti ju se da je u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja u trgovini C&A i uzela razne odjevne predmete te je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu.   

Prema Zakonu o kaznenom postupku sutkinja je sve do potvrđivanja optužnice imala pravo obavljanja dužnosti sukladno Godišnjem rasporedu poslova. Nisu bili ispunjeni uvjeti za udaljenje s dužnosti zbog činjenice da tada još uvijek nije započeo kazneni postupak.

Naime, prema članku 17. Zakona o kaznenom postupku, kazneni postupak započinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, potvrđivanjem optužnice ako istraga nije provedena, određivanjem rasprave na temelju privatne tužbe ili donošenjem presude o izdavanju kaznenog naloga. 

"Sudac može biti udaljen s dužnosti i ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina, ali u ovom slučaju kazneni postupak još nije započet, sukladno odredbi čl. 17. Zakona o kaznenom postupku - kazneni postupak započinje donošenjem presude o izdavanju kaznenog naloga, koja u ovom slučaju još nije donesena.

A i sukladno naprijed navedenome - kada i bude donesena ta presuda predlagatelj može i ne mora podnijeti Državnom sudbenom vijeću zahtjev za privremenim udaljenjem od dužnosti - u ovakvom slučaju", rekli su nam s Trgovačkog suda u Zadru, a u međuvremenu je podnesen i prihvaćen zahtjev za privremenim udaljenjem s dužnosti.

Drugi članak na koji su se pozvali je iz Zakona o Državnom sudbenom vijeću u kojemu stoji da će sudac biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna ili dok se nalazi u pritvoru odnosno istražnom zatvoru.  

U tom zakonu isto tako stoji da će sudac biti smijenjen zbog osude za kazneno djelo koje ga čini nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti ili zbog počinjenoga teškoga stegovnog djela.

Prema njemu, sudac može biti udaljen s dužnosti i ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina, ako obavlja službu, posao ili aktivnost koji su nespojivi s obavljanjem sudačke dužnosti te ako je ovlašteni predlagatelj u zahtjevu za pokretanje stegovnog postupka predložio izricanje stegovne kazne razrješenja dužnosti. 

Iz tumačenja ovog dijela zakona zapravo proizlazi da Državno sudbeno vijeće na prijedlog odlučuje hoće li sutkinju zadržati na radnom mjestu ili suspendirati do okončanja suđenja.  

Podsjetimo, Tomislav Jurlina, predsjednik Trgovačkog suda u Zadru koji mjesec dana nije odgovorio na naše upite jer je, kako nam je rečeno - bio na godišnjem odmoru, isprva je kazao da će sutkinja optužena za krađu nastaviti raditi na sudu, ali da neće održavati ročišta. Tada je rekao i da će odlučiti hoće li i kakav zahtjev podnijeti u trenutku kada za njega budu ostvarene formalne pretpostavke, i to one koje mu omogućavaju da o tome donese odluku.

"S obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, s tim da će se oni predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama, raspoređivati drugim rješavateljima spisa", kazao je prije više od pet mjeseci.

Nastavit će dobivati većinu plaće?

Jurlina tada nije precizirao kojim će se poslom sutkinja baviti, no u međuvremenu je promijenio svoju odluku jer je nakon podizanja optužnice ona prvotno bila na godišnjem odmoru, a po povratku se vratila na svoje radno mjesto te je naredna tri i pol mjeseca održavala ročišta, sve dok optužnica nije prihvaćena i dok nije započeo kazneni postupak.

Iako će sutkinja tri mjeseca biti udaljena s dužnosti, sudeći prema članku 114. Zakona o državnim službenicima, nastavit će dobivati plaću, doduše ne punu, ali većinski iznos hoće.

Naime, u tom dijelu zakona stoji da za vrijeme udaljenja iz službe službeniku pripada naknada plaće u iznosu od 60%, a ako uzdržava obitelj, 80% plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio udaljenju iz službe.  

Pročitajte više