Počeo povijesni sudski postupak protiv duhanske industrije

VELIKA tvrtke iz duhanske industrije pola su stoljeća svjesno i na temelju međusobnog dogovora govorile laži i poluistine kako bi javnost prevarile glede opasnosti od pušenja i to isključivo zbog zgrtanja novca, rekao je u utorak na otvaranju povijesnog sudskog postupka pravni zastupnik američke vlade koja zbog toga potražuje odštetu u iznosu od 280 milijardi dolara.

Nakon petogodišnjeg prikupljanja dokaza, u uvodnoj riječi najvećeg i najambicioznijeg slučaja iznuđivanja u povijesti, koji se temelji na tzv. RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organization) zakonu, stvorenom za borbu protiv mafijaških udruga, odvjetnik američkog ministarstva pravosuđa Frank Marine rekao je kako je sastanak čelnika duhanske industrije, održan 1953. u newyorškom hotelu Plazi, bio početak urote kojom se željelo dovesti u sumnju povezanost cigareta i raka.

"Ovo je slučaj o 50-godišnjem sustavnom iznošenju pogrešnih podataka, poluistina i laži koje traje i danas", rekao je Marine sudu.

"A zašto su to optuženi činili? Isključivo i jedino zbog novca", dodao je, spomenuvši interne dokumente koji pokazuju kako su čelnici industrije znali da pokušavaju prevariti javnost. "Problem im je bio što bi ljudi mogli prestati pušiti zbog zabrinutosti za zdravlje", istaknuo je Marine.

Tužba, pokrenuta još 1999. za administracije Billa Clintona, odnosi se na tvrtke Altria Group Inc. i njihovu tvrtku Philip Morris USA, Lorrilard Tobacco u vlasništvu Loews Corp., Carolina Group, Liggett Gropu u vlasništvu Vector Group, Reynolds American Inc, R.J. Reynolds Tobacco, British American Tobacco Ltd i Tobacco Institute.

Očekuje su da će suđenje trajati oko pola godine i da će u njemu sudjelovati više od 100 svjedoka.

Pročitajte više