Počeo sastanak Del Ponte - Škare Ožbolt

GLAVNA tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte, koja je u četvrtak doputovala u dvodnevni radni posjet Hrvatskoj, sastala se po dolasku u Zagreb s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt s kojom će razgovorati o suradnji Hrvatske s ICTYem i prepuštanju određenih haških predmeta hrvatskom pravosuđu.

Na sastanku u Ministarstvu pravosuđa, uz domaćina posjeta ministricu Škare Ožbolt, sudjeluju i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te pomoćnik ministrice zadužen za suradnju s ICTY-em Jakša Muljačić.

Iz Ministarstva je ranije najavljeno da će glavne teme sastanka biti dosadašnja i buduća suradnja RH s ICTY-em te organizacijske i stručne pripreme hrvatskog pravosuđa za skoro ustupanje određenih predmeta ICTY-a, vezanih za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Nakon radnog sastanka, ministrica Škare Ožbolt i Carla del Ponte održat će kraću konferenciju za novinare.

Tužiteljicu će u 17 sati primiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, a premijer Ivo Sanader i najviši članovi Vlade susrest će se s njom na svečanoj večeri.

U petak će tužiteljica posjetiti Županijski sud u Zagrebu, Hrvatsku odvjetničku komoru a susrest će se i s predstavnicima Diplomatskog zbora te dati intervju hrvatskim medijima.

Do posjeta Del Ponte Hrvatskoj, i prije toga BiH, dolazi uoči njezinog podnošenja izvješća Vijeću sigurnosti UN krajem lipnja.

(Hina) xdh ynab

Pročitajte više