Što se događa u Siriji? ISIS je stjeran u kut, no jedna druga islamistička grupa gazi sve pred sobom

Screenshot: YouTube

DOK RUSIJA, Turska i Iran hvale dvodnevne mirovne pregovore o Siriji, održane u Astani, kao veliki uspjeh, u samoj Siriji traju siloviti sukobi među pobunjenicima.

Džabat Fateh al-Šam (JFS), ranije poznat kao al-Nusra, odnosno sirijski ogranak al-Kaide s kojom je formalno raskinuo veze prošle godine, pokrenuo je jučer veliki napad na pobunjeničku frakciju Džajš al-Mudžahedin i u 24 sata je praktički uništio, još jednom pokazujući svoju vojnu nadmoć nad ostalim pobunjenicima.

JFS je pritom napad opravdao optužbom da ga se mirovnim pregovorima želi "izolirati i potom napasti, dok druge pobunjeničke skupine grade bliske veze sa SAD-om". "Morali smo spriječiti ovu zavjeru prije nego se dogodi", navodi se u priopćenju ove džihadističke organizacije.

Cilj bivše al-Nusre "eliminirati revoluciju i učiniti je crnom"

Iako su se Rusija, Turska i Iran obvezale nadgledati i održavati krhko primirje u Siriji, ono se ne odnosi na terorističke organizacije ISIS i bivšu al-Nusru. Osim toga, ni predstavnici pobunjenika kao ni režima Bašara al-Asada nisu potpisali sporazum o primirju, javlja The New York Times.

Zapovjednik Džajš al-Mudžahedina, postrojbe koja se smatra dijelom Slobodne vojske Sirije (FSA), upozorio je da "ekstremno žestok napad ima za cilj eliminirati revoluciju i učiniti je crnom", referirajući se na crnu zastavu džihadista.

Dužnosnik još jedne od pobunjeničkih skupina koje se bore pod zastavom FSA, Džaba Šamija, izjavio je da je ovo prvi put da je JFS napao FSA na tom području. "Ovo što rade koristi Iranu i režimu - tako da nema više FSA na sjeveru (Sirije), pogotovo s obzirom da su delegacija frakcija u Astani gdje režim nije ponudio ništa vezano za primirje", rekao je za Reuters ovaj dužnosnik i napomenuo da se FSA postrojbe sad moraju ujediniti kako bi odbili napad.

U Idlibu demonstracije protiv ekstremista

Islamistička frakcija Ahrar al-Šam, koju podupire Turska, zatražia je od JFS-a da prekine napade koji su "bez opravdanja ili legitimnog razloga" i pomoć neprijateljima pobunjenika, upozoravajući JFS da će se pridružiti svojoj "braći" iz FSA u borb, prenosi Middle East Eye.

U Idlibu je dodržano više mirnih demonstracija u znak potpore FSA u borbi protiv JFS-a.

 

 

Postrojbe FSA objavile su osnivanje zajeddničkog general-štaba u borbi protiv ekstremista koji ih žele eliminirati.

 

 

Američki zračni udari na JFS sve češći

JFS ima dugu povijest napada i uništavanja postrojbi razjedinjene i vojno inferiorne FSA, uključujući one koje su imale potporu SAD-a.

JFS je već duže vrijeme jedna od najjačih frakcija oružane opozicije Asadovom režimu i na putu je da preuzme dominaciju na području koje je još uvijek pod kontrolom pobunjenika, u provinciji Idlib i okolici. Ova teroristička organizacija našla se na meti niza američkih zračnih napada, od početka godine. U jednom od njih prema izvješću Pentagona, napad bombardera B-52 ubio je više od sto boraca u kampu za obuku.

U drugom dijelu Sirije, u Deir ez-Zoru, gradu pod kontrolom režima koji se nalazi pod opsadom Islamske države, ruski bombarderi TU-22M3 izvršili su još nekoliko zračnih napada na pozicije militanata.

Pročitajte više