Početak suđenja: Tuži Makedoniju jer je otet i držan u tajnom zatvoru CIA-e

U SKOPJU danas počinje sudski proces u kojemu Nijemac libanonskog podrijetla Kaled El Masri tuži državu Makedoniju jer je 2003. godine, dok je bio na odmoru, otet te prebačen u afganistansko središte obavještajne službe gdje je bio mučen.

El Masri tvrdi da je, prije prebacivanja u Afganistan, tri tjedna proveo u zatvoru CIA-e u Makedoniji. Ispričao je da je u pritvoru u Afganistanu štrajkao glađu 27 dana te da je poslije toga ostavljen u planinama Albanije. Također upozorava da je usprkos tome što je CIA utvrdila da je pritvorila pogrešnog čovjeka, bio pritvoren četiri mjeseca.

Traži 50.000 eura i ispriku


SAD i Makedonija su već nekoliko puta negirali El Masrijeve navode, a on protiv makedonske vlade vodi proces i na Europskom sudu za ljudska prava. Makedonsku vladu tuži nakon neuspjelih pokušaja da pokrene proces u SAD-u i Njemačkoj. U slučaju da se dokaže da su u Makedoniji postojali tajni CIA-ini zatvori, El Masri traži odštetu od 50.000 eura i ispriku.

Američki dužnosnici su odbili javno komentirati El Masrijev slučaj, ali diplomatske depeše koje je objavio WikiLeaks pokazuju da su njemački i makedonski diplomati imali problema sa skrivanjem čitave priče od javnosti i pravosuđa, piše beogradski Blic.

Pročitajte više