Početkom veljače otvara se tradicionalni Opernball

Tisuće orhideja i ruža, pretežito narančaste boje, krasit će početkom veljače Državnu bečku operu u povodu ovogodišnjeg Opernballa, najznačajnijeg kulturnog događaja austrijske prijestolnice, objavili su u ponedjeljak organizatori te prestižne manifestacije.

Bal u Državnoj bečkoj operi tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Austrije i njihove goste iz inozemstva.

Opernball će, uz fanfare, austrijsku i europsku himnu, 3. veljače otvoriti balet Državne bečke opere uvertirom "Semiramide" Gioacchina Rossinija u koreografiji Giorgia Madija.

Na programu svečanog otvorenja je i Svečana poloneza Johanna Strassa te poloneza u A-duru Frederica Chopina. Ta jedinstvena plesna noć tradicionalno se otvara valcerom Johanna Straussa sina, Na lijepom plavom Dunavu.

Na plesni podij prvi će izaći mladi parovi koji su prošli strogu audiciju iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Australije, Japana i Kine.

Bečka balska tradicija seže u aristokratsko doba početka 19. stoljeća. U kazalište - Theater ander Vien Opernball se preselio 1862. godine. Opera na bečkom ringu, popularno nazvana "glazbeni hram", sagrađena je u 1869. godine u vrijeme cara Franje Josipa I., ali on na bal u operi pristaje tek 1877 godine. Od tada je, uz ratne prekide, Opernball dostigao svjetsku slavu, osobito nakon 1956. g. kada je bombardirana zgrada Državne opere obnovljena.

Danas je bal stvar prestiža, pa ga ne propuštaju bogati i slavni iz svih dijelova svijeta.

Prošle godine je, na poziv austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela, Opernballu prisustvovao i hrvatski premijer Ivo Sanader te ministar kulture Božo Biškupić.

(Hina) xspoš/xbcav ybr

Pročitajte više