Počinje najveća inventarizacija flore u Hrvatskoj

HRVATSKI botaničari počinju najveću inventarizaciju biljnog svijeta u zemlji od koje očekuju potvrdu da je Hrvatska treća u Europi po bogatstvu flore.

Predsjednik Hrvatskog botaničkog društva dr. Toni Nikolić kazao je da će suradnici na projektu početkom srpnja održati radionicu kojoj je cilj upoznavanje metodologije istraživanja, nakon čega će početi rad na terenu.

Inventarizacija flore obuhvatit će četiri nacionalna parka: Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, Paklenica, Risnjak i dva izdvojena područja: Ogulinsko područje i dolinu rijeke Kupe.

"Detaljno ćemo pregledati svaki dio terena i registrirati svaku biljnu vrstu i svaki tip staništa", kazao je Nikolić.

Obrađena područja dobit će atlase za svaku biljnu vrstu čija će najmanja rezolucija iznositi dva četvorna kilometra, tj. prostore omeđene nešto kraćim dužinama od 1,5 kilometra.

"Bit će to veliki napredak u poznavanju hrvatske flore i podatkovna baza za mnoštvo znanstvenih analiza", kazao je Nikolić.

Istraživanje bi moglo potvrditi vruće točke (hotspot) rasporeda flore, što znači mjesta na kojem se nalazi velika brojnost i raznolikost biljnih vrsta. Završetak projekta predviđen je 2005., a zbog obujma posla pozvani su i neki slovenski botaničari.

"Na ovom području ima vrlo nepristupačnih dijelova koja floristički nedovoljno poznajemo", kazao je Nikolić i naveo Velebit kao jedno od njih.

Hrvatska je dobila popis flore (tzv. Checklist) koji ju je postavio na treće mjesto u Europi. Registrirano je ukupno 4300 vaskularnih biljnih vrsta (bez algi i mahovina), a s podvrstama čak 5350.

Prema projektu koji je devedesetih vodio dr. Toni Nikolić Hrvatska ima 0,076 vaskularnih biljnih vrsta po četvornom kilometru, dok je prva Slovenija sa 0,16, a druga Albanija sa 0,11.

Nikolić upozorava da je "Checklista" rađena na temelju literature i zbirki koje su starije od pola stoljeća, pa se u međuvremenu možda nešto važno promijenilo.

Pročitajte više