Počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna

Screenshot: Nova TV

SUTRA počinje suđenje Hrvatu V.P. kojeg su ruske snage uhitile početkom svibnja blizu Mariupolja. Sudit će mu se pred sudom međunarodno nepriznate tvorevine Narodne Republike Donjeck, i to za sudjelovanje u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za što su predviđene kazne doživotnog zatvora te smrtna kazna, piše Dnevnik.hr.

Narodna Republika Donjeck kvazidržavna je tvorevina koja međunarodno nije priznata i od njenih sudova ne treba očekivati mnogo. No stručnjaci za međunarodno pravo kažu - minimum ipak postoji.

Pravila vrijede i za Narodnu Republiku Donjeck, kaže odvjetnik Mišetić

"Bez obzira na to što oni nisu međunarodno priznati, pravila međunarodnog humanitarnog prava vrijede i za njih i oni moraju tog Hrvata tretirati u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava", istaknuo je odvjetnik Luka Mišetić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Nema sumnje da će i suđenje i presuda biti u svrhu ratne propagande, no u svemu bi važnu ulogu mogla imati i pragmatičnost.

Mišetić: Kazna će sigurno biti drastična

"Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična kazna. Oni će tog Hrvata držati de facto kao taoca i iskoristiti možda za razmjenu u budućnosti nekih ruskih ljudi koji su zarobljeni i suđeno im je u Ukrajini", smatra Mišetić.

Isti je sud Marokancu i dvojici Britanaca, koji su se također borili u ukrajinskoj vojsci, dosudio smrtnu kaznu, no njeno izvršenje još nije izgledno. Njihovim se slučajevima služi u propagandne svrhe pa to treba očekivati i kod zarobljenog Hrvata. On je u ukrajinskoj vojsci od 2020., a u Ukrajinu je otišao zbog supruge Ukrajinke i kako bi dobio državljanstvo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više