Burno ročište s 30 odvjetnika: Mubarak u kavezu i bolničkom krevetu rekao da nije kriv

U KAIRU je danas počelo suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku. On i ostali optuženici smješteni su u željezni kavez, a Mubarak se nalazio i u bolničkom krevetu. Uz bolničku postelju stajali su mu sinovi, koji su također optuženi. Današnje ročište je završeno, a sljedeće je zakazano za 15. kolovoza.

Mubarak će za vrijeme trajanja suđenja boraviti u jednoj kairskoj bolnici čije se ime ne navodi. Nastavak suđenja Mubaraku predviđen je za 15. kolovoza, dok će se suđenje njegovom ministru unutarnjih poslova Habibu El-Adleyju nastaviti sutra.

Na suđenju se zatražilo da se na suđenje pozove i Muhammad Tantawi, zapovjednik pružanih snaga i praktički šef države. Razgovaralo se i o potezima egipatskih telekomunikacijskih kompanija Vodafonea, Mobinila i Etisalata koje su tijekom ustanka na Mubarakov nalog blokirale komunikacijske kanale.

Kako javlja The Guardian, suđenje je na trenutke postajalo bizarno. Jedan odvjetnik je rekao da muškarac u kavezu nije Mubarak, već njegov klon te zatražio DNK analizu. Mubarakov odvjetnik Ferid el-Deeb je rekao da će pozvati 1.632 svjedoka. Na suđenju je prisustvovalo 30 odvjetnika, a 130 ih je ostalo pred sudnicom. Sudac je čitavo vrijeme vrlo teško održavao red u sudnici jer su svi odvjetnici htjeli doći do riječi.

"Nisam kriv!"

Optuženici su u dvaput bili izvedeni iz sudnice zbog stanke. Proces je ubrzo nastavljen čitanjem optužnice i izjašnjavanjem o krivnji optuženika.

Hosni Mubarak i njegovi sinovi izjasnili su se da nisu krivi ni za jednu točku optužnice. Njegova optužnica sastoji se od tri točke:

1. ubijanje prosvjednika tijekom ustanka protiv njega početkom ove godine
2. profitiranje zloporabom položaja
3. izvoz plina Izraelu po cijeni nižoj od one na međunarodnom tržištu

Njegovi sinovi optuženi su za profitiranje koristeći očev utjecaj i za to bi mogli dobiti kazne zatvora od pet do 15 godina.

Dopisnik The Guardiana iz Egipta javlja da su, osim područja pred sudnicom gdje se sukobljavaju Mubarakove pristaše i protivnici te policija, ulice Kaira puste jer većina građana prati prijenos suđenja. Reakcije na pojavljivanje Mubaraka u bolesničkom krevetu su različite, od onih koji ga žale, do tumačenja da je doveden u krevetu upravo kako jeftinim trikom izazvao sažaljenje i simpatije. Građani različitih stavova o današnjem Mubarakovom izgledu složili su se ipak u trenutku kada se na televiziji vidjelo na njihov bivši predsjednik kopa nos, što je nasmijalo i jedne i druge.

"Mubarak se bez poteškoća može pridignuti i staviti ruke iza vrata pa nije jasno zašto nije doveden u invalidskim kolicima", komentirao je novinar The Guardiana.

Eskalacija nasilja pred sudnicom, ima ozlijeđenih

Javnost je danas dobila priliku prvi put vidjeti Mubaraka nakon 10. veljače, dana prije odlaska s vlasti. Početak suđenja prenosila je egipatska državna televizija. Ispred zgrade Policijske akademije, gdje se održava suđenje, sukobljavaju se stotine protivnika i pristaša Mubarakova režima. U kaotičnoj sceni sudjeluju  stotine policajaca koji pokušavaju razdvojiti dvije bijesne gomile.

Došlo je i do eskalacije nasilja jer se protivnici gađaju kamenjem i različitim predmetima. Kakako javljaju strani mediji, ozlijeđenih ima sa svih strana, čak i među policijom. Ambulantna kola odvoze ozlijeđene.

Proteklih dana nagađalo se hoće li Mubarak prisustvovati suđenju, s obzirom na to da ima zdravstvenih problema sa srcem zbog kojih se od travnja do jutros nalazio u bolnici Sharm el-Sheikh.

Kako javlja BBC, Mubarak je danas ipak dovezen u Kairo kako bi se suočio s optužbama zbog korupcije i naređivanja ubojstva prosvjednika. Njegov avion sletio je jutros na vojni aerodrom u Kairu. Bivši dugogodišnji predsjednik mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu. Optuženi su i njegovi sinovi Alaa i Gamal, kao i bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adly te šest državnih dužnosnika.

Suđenje čuva 3.000 policajaca

Suđenje je čuvalo vrlo jako osiguranje, od čak 3.000 policajaca. Najprije je određeno da se održi u Konferencijskom centru u Kairu, ali vlasti su zbog sigurnosnih razloga promijenili mjesto suđenja koje sa na kraju održava u Policijskoj akademiji u glavnom gradu Egipta.

Podsjećamo, Hosni Mubarak je podnio ostavku 11. veljače ove godine, nakon 18 dana burnih prosvjeda na kairskom Trgu Tahrir tijekom kojih je ubijeno oko 850 ljudi. Mubarakov odvjetnik upozorava da je njegov klijent u teškom zdravstvenom stanju.

Mnogi Egipćani bili su skeptični oko suđenja i smatrali da vojska neće htjeti vidjeti poniženje bivšeg predsjednika. Jedan od kompromisa o kojemu se pričalo bio je taj da se Mubaraka smjeti u bolničko krilo Akademije, odakle bi pratio suđenje. Egipatske vlasti su ipak odlučile bivšeg vladara Egipta dovesti u sudnicu.

Pročitajte više