Počinje summit G7 u Njemačkoj, očekuje se još jedna sankcija Putinu

Foto: EPA

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz dočekat će danas čelnike skupine najrazvijenijih demokracija svijeta na početku trodnevnog summita u bavarskim Alpama koji će zasjeniti rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane.

Summit se odvija u mnogo mračnijem tonu nego kad su se prošle godine čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a prvi put sastali otkako je počela pandemija covida. 

Globalni rast cijena energije i hrane, jedna od posljedica rata u Ukrajini, negativno utječu na ekonomski rast.

Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno, iako će izbjegavati sankcije koje mogu potaknuti inflaciju i otežati život njihovim vlastitim građanima. 

Zabrana uvoza zlata Rusiji?

"Glavna poruka bi trebala biti da se držimo zajedno i u teškim vremenima", najavio je dužnosnik EU. Očekuje se da će na summitu čelnici G7 usuglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako joj uskratiti pristup unosnom tržištu toga plemenitog metala.

Razgovarat će i o mjerama za suzbijanje rasta cijene i nadomjescima za rusku naftu i plin. 

Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. I tada je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom. 

Scholz je na sastanak kao zemlje partnere pozvao Senegal, koji trenutno predsjeda Afričkom unijom, Argentinu, sadašnju predsjednicu Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja te Indiju i Indoneziju kao aktualnog i idućeg domaćina summita G20, skupine velikih industrijskih zemalja. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više