Počinje tradicionalna akcija "djeca, prijatelji u prometu"

"DJECA, prijatelji u prometu" tradicionalna je akcija koju policija širom Hrvatske započinje uoči početka nove školske godine s ciljem zaštite djece u prometu.

Iako će akcija trajati čitavu školsku godinu, najintenzivnija će biti u rujnu i listopadu kada će se u svim osnovnim školama učenike prvih razreda kroz predavanja i promotivne materijale upoznati s o osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Policija će tako na zagrebačkom području posjetiti svih 144 osnovnih škola u koje će ove godine krenuti oko 12.000 prvašića.

Uoči početka akcije policija je zabilježila sve nedostatke na prometnicama i signalizaciji u zonama škola, a najčešće je riječ o izblijedjelim pješačkim prijelazima i oštećenim prometnim znakovima. Ti bi se nedostatci, kako je rekao Viktor Forijan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa zagrebačke policije, trebali ispraviti do 1. rujna kada započinje školska godina.

Tijekom rujna policija će pojačano nadzirati prometnice u zonama škola u kojima je, podsjećaju u policiji, brzina kretanja svim vozilima ograničena na 40 kilometara na sat.

Forijan je naglasio da je upravo nadzor brzine kretanja prioritet jer je brzina uzrok stradanja svake druge osobe u prometu.

U akciju će se i ove godine uključiti i školske prometne jedinice i prometne jedinice mladeži.

Forijan je ustvrdio da se uprkos edukativnim policijskim akcijama iz godine u godinu povećava broj stradale djece. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine na zagrebačkim cestama poginulo dvoje djece, a ozlijeđeno 240, dok je u istom razdoblju lani poginulo jedno, a ozlijeđeno 201 dijete.

Više od polovine djece ozljede se kao putnici u vozilima, najčešće jer nisu vezana sigurnosnim pojasevima.

No, u zagrebačkoj policiji ističu da već pet godina niti jedno dijete nije poginulo na putu u ili iz škole. Također bilježe i trend pada broja djece koja su stradala kao biciklisti. Tvrde da je jedan od razlog to što već dulje vrijeme provode testiranja i ispite iz vožnje u suradnji s AMK Siget.

Upravo s tim auto-moto klubom policija će sutra ispred HNK organizirati 36. po redu akciju "Sigurno i vješto u prometu" u kojoj će se djeca u dobi od tri do osam godina natjecati u vožnji biciklima, rolama, koturaljkama i romobilima.

U zagrebačkoj policiji očekuju da će novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama povećati sigurnost djece u prometu, među ostalim, jer je njime za bicikliste u dobi do 16 godina propisano obavezno nošenje zaštitne kacige. Također ističu da bi se prema novom zakonu u nastavnim programima trebala uvrstiti prometna kultura kao obvezni predmet. U Hrvatskoj, naime, od 1993. u nastavnim programima nije bilo takve edukacije, osim u 90 škola, gdje je to za pete i šeste razrede još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

(Hina) xso yso

Pročitajte više