Podgorica: Odgođeno zakazivanje referenduma

SJEDNICA crnogorskoga parlamenta na kojoj će se raspravljati o predloženom Zakonu o referendumu o državnom statusu Crne Gore odgođena je za srijedu, priopćeno je u subotu iz kabineta predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića.

Odluka o novom terminu sjednice donesena je na sastanku vodstva parlamenta s vođama zastupničkih klubova, a na zahtjev oporbe.

"Dogovorili smo se da ćemo povući prijedlog za ovu sjednicu i otkazati je dok se ne završe unutarstranačke konzultacije i usuglašavanje stajališta u blokovima te komunikacija Crne Gore s Europom", kazao je vođa zastupničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Službeni Bruxelles bi se ovih dana trebao baviti pitanjem Zapadnog Balkana, a u tom kontekstu i crnogorskim referendumom. Preko svojega izaslanika, slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka Europska unija je Crnoj Gori poručila da će crnogorsku suverenost priznati ako se za nju izjasni 55 posto od ukupnog broja upisanih birača.

Predviđeno je da Skupština Crne Gore u srijedu, istodobno s donošenjem odluke o raspisivanju referenduma, osnuje Odbor za financiranje referendumske kampanje te da odredi i predsjednika Republičke izborne komisije.

Najozbiljniji je kandidat za predsjednika republičke referendumske komisije (RRK) belgijski pravni stručnjak Edouard dAoust, šef pravnog odjela visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling, navodi podgorički dnevnik Vijesti.

Pročitajte više