Podgorica: Podignuta optužnica za ubojstvo novinara

DRŽAVNI tužitelj u Podgorici podigao je u petak optužnicu protiv poznatog sportaša Damira Mandića, osumnjičenog da je bio suizvršitelj u ubojstvu Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnika "Dan", i pokušaju ubojstva njegova osobnog čuvara Milorada Mirovića.

Jovanović je ubijen u noći 27. svibnja ispred redakcije svog lista u Podgorici.

Optužnica protiv Mandića slijedila je nakon četveromjesečnog istražnog postupka, u kojem je sudac Radomir Ivanović saslušao oko 110 svjedoka. Sudu su dostavljene i analize uzoraka uzetih s mjesta ubojstva, iz vozila iz kojeg se pretpostavlja da je pucano, te od Mandića i još nekoliko osoba, koje su napravili forenzičari iz Wiesbadena.

Vijeće Višeg suda u međuvremenu je odbilo zahtjeve Mandićevih odvjetnika i zastupnika obitelji Jovanović za saslušanje i najviših predstavnika vlasti, državnog vrha i policije, ocjenjujući da tužiteljstvo ima dovoljno činjenica da donese odluku.

Nekadašnji vrhunski sportaš, višestruki šampion u karateu, prvo je uhićen pod sumnjom da je pomagao u ovom zločinu, da bi mu kasnije zahtjevom za proširenje istrage na teret stavljeno i da je jedan od izvršitelja.

Dosadašnja istraga o ovom ubojstvu, ostavila je, međutim, nerasvijetljenim motiv i nalogodavce zločina.

Za ovo kazneno djelo, prema kaznenom zakonu Crne Gore, propisana je kazna od deset do 30 godina zatvora.

Pročitajte više