Podgorica: Područje uz Prevlaku bit će razminirano do 1.lipnja

CRNOGORSKA strana granice sa Hrvatskom uz Prevlaku bit će razminirana najkasnije do 1. lipnja ove godine, izjavio je u nedjelju u Podgorici Veselin Mijajlović, direktor Međunarodnog centra za razminiranje u Crnoj Gori.

Nakon što su sa predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje objavljena tri izviđanja na Debelom brijegu, ustanovljeno je, kazao je Mijajlović, kako se na hrvatskoj strani nalazi oko milijun, dok je na crnogorskoj oko 310 tisuća četvornih metara pod minama.

´To je prostor od Miličine glave do Konfina, koji će biti razminiran najkasnije do 1. lipnja, kako bi se u ovogodišnjoj turističkoj sezoni osigurao nesmetan protok ljudi i roba na tom prostoru´, izjavio je Mijajlović crnogorskoj agenciji MINA. On je dodao da su radi brže realizacije tog projekta, dva crnogorska stručnjaka upućeni u Hrvatsku gdje će zajednički raditi na projektu.

´Očekujemo da će do 30. siječnja, biti završeni svi projekti koji se tiču razminiranja u graničnom pojasu na Debelom brijegu´, rekao je Mijajlović.

On je rekao da će razminiranje crnogorskog dijela teritorija koštati oko 200 tisuća eura, napominjući da je ta procjena bazirana na podacima dobivenim od kolega da iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, prema svjetskim tržišnim cijenama koštanja jednog metra kvadratnog razminiranja na kopnu. Razminiranje cjelokupne površine s crnogorske i hrvatske strane, od oko 1,35 milijuna četvornih metara, koštat će između 700 i 800 tisuća eura´, kazao je Mijajlović.

Pročitajte više