Podignuta kaznena prijava protiv Brajše

ZAGREBAČKA policija podnijela je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv bivše ravnateljice zagrebačkog Caritasa Jelene Brajše.

Kako je u razgovoru za Index.hr kazao načelnik ureda načelnika PU Zagrebačke Krunoslav Borovec, Brajšu se tereti za počinjenje dva kaznena djela.

Jedno je pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela, koje se odnosi na zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja u Domu za nezbrinutu djecu u Brezovici.

PU Zagrebačka Brajšu tereti i za sprečavanja dokazivanja kaznenog djela, što se odnosi na Brajšine laži o dnevniku bivšeg kuhara iz Brezovice, Mije Penića.

Sporni dnevnik, u kojem je Penić detaljno opisao kako je seksualno zlostavljao štićenike doma, pronađen je 21. srpnja prilikom policijske pretrage Brajšine kuće.

Podsjetimo, bivša ravnateljica Caritasa dotad je tvrdila da kuharov dnevnik nije kod nje, te kako ga je "samo vidjela", odnosno da ga nikad nije čitala.

Za kazneno djelo pomoći počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela zakonom je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od 2. kolovoza Jelena Brajša je, zbog zdravstvenih razloga, razriješena dužnosti ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a za privremenog upravitelja imenovan je Juraj Jerneić, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, priopćeno je iz Ureda Vizitatora u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, a prenosi IKA.

"Snagom ovlasti, kao vizitator u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, danas je imenovao Jurja Jerneića, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, privremenim upraviteljem Caritasa Zagrebačke nadbiskupije", javila je IKA.

Tajnikom toga Caritasa imenovan je Marijan Šarić, stoji u priopćenju koje je potpisao prečasni Boris Balenović, zamjenik vizitatora u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, prenosi IKA.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sredinom srpnja izdao je dekret o kanonskoj vizitaciji u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije po kojemu je vizitacija započela jučer, 1. kolovoza, a za vizitatora je imenovao pomoćnog biskupa zagrebačkog msgr. Valentina Pozaića.

U dekretu kardinala Bozanića stoji da vizitacija treba biti dovršena najkasnije do prve nedjelje Došašća 2005. te da će vizitatori, po završetku vizitacije, podnijeti iscrpno izvješće te izraditi i predložiti obnovljeni Statut za novi ustroj Caritasa.

Pročitajte više