Podignuta nova optužnica protiv Dragana Kovačevića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1969., 1960.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, objavljeno je na stranici DORH-a.

Riječ je o optužnici protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića.

"Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. godine u Zagrebu, kao tadašnji predsjednik Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (dalje: JANAF) dogovorio s II. okr. osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja jednog trgovačkog društva da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za osiguranje prednosti njegovom društvu u investicijama JANAF za koje je II. okr. bio zainteresiran te u nabavama povezanima i potrebnima za realizaciju tih investicija", stoji u optužbi.

"Slijedom tog dogovora je I. okr., protivno Pravilniku o poslovnoj tajni JANAF-a, otkrivao II. okr. podatke sadržane u Planovima poslovanja JANAF-a o planiranim investicijama te o vremenskoj dinamici provođenja nabava u cilju realizacije tih investicija, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna te da zainteresiranim gospodarskim subjektima postaju dostupni tek po njihovoj objavi na internetskim stranicama JANAF-a.

Na taj način je I. okr. i prije pokretanja postupaka nabava osigurao II. okr. mogućnost odabira onih JANAF-ovih investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a time i prednost pred konkurentima u pripremi ponuda u postupku nabava potrebnih za realizaciju tih investicija", dodaje se.

Kovačeviću davao mito, kupovao odjeću...

"U odnosu na investicije za koje je II. okr. bio zainteresiran I. okr. je odobravao pokretanje nabava za izbor izvođača radova, a u slučaju da su ponude društva II. okr. prelazile iznose procijenjenih vrijednosti nabava JANAF-a, donosio je i odluke o rebalansu plana investicija JANAF-a s ciljem da se ti postupci nabava okončaju u korist društva II. okr. po financijskim uvjetima iz ponuda.

Pritom je I. okr., iako takva procedura nije propisana internim aktima JANAF-a, davao suglasnost za donošenje odluka o odabiru ponuda trgovačkog društva II. okr. čime je omogućavao zaključenje ugovora, pa tako i dvaju ugovora za JANAF-ove investicije na Terminalu Omišalj vrijednosti 1.490.146,53 eura i 597.178,95 eura. Nakon tako zaključenih ugovora, I. okr. je osiguravao društvu II. okr. i ažurne isplate predujmova", stoji u objavi.

"Sukladno njihovom dogovoru, u zamjenu za opisano postupanje, II. okr. je predao I. okr. najmanje 13.272,28 eura u gotovini.

Osim toga je, sukladno traženjima I. okr., podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289,20 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta za I. okr. i članove njegove obitelji te za njegove prijatelje i poznanike", dodaje se.

Pročitajte više