Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

PROTIV osmero hrvatskih državljana ponovno uhićenih u Zambiji podignuta je nova optužnica, javljaju zambijski mediji. I ova se optužnica, kako se i očekivalo, odnosi na pokušaj trgovine djecom.

Zambijske vlasti istovremeno su poništile privremene boravišne dozvole koje su hrvatskim parovima izdale krajem siječnja. 

Nova optužnica za isti slučaj

U ponedjeljak je sud u Ndoli, na prijedlog tužitelja, obustavio raniji proces protiv četiri hrvatska para za pokušaj krijumčarenja četvero djece iz Demokratske Republike Kongo. 

Odvjetnik koji zastupa Hrvate Kelvin Silwimba za Lusaku Times potvrdio je da su ih tužitelji ponovno optužili za pokušaj trgovine djecom.

Potvrdio je i da se nalaze u pritvoru Kansenshi u Ndoli, u kojem su bili i ranije. Dodao je da su uhićeni nakon što su kupili avionske karte s kojima su trebali odletjeti iz Zambije. 

Damir Magić, Nadia Magić, Zoran Subošić, Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noah Kraljević i Ivona Kraljević sada su službeno optuženi po novoj optužnici, o kojoj se zasad ne znaju nikakvi detalji osim da se odnosi na isti slučaj kao prije. 

Tek sljedeći tjedan hrvatski državljani ponovno bi se trebali naći pred sudom. 

Oglasio se MVEP

Hrvatski veleposlanik u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Zambiji, a hrvatskim državljanima osigurana je hrana i pribavljaju se i ostale potrepštine, naveo je MVEP. 

"Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja", istaknulo je Ministarstvo. 

MVEP nastavlja diplomatskim putem pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima, naveli su iz Ministarstva.  

Prvi put uhićeni početkom prosinca

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. Optužnicom se četiri para teretilo za pokušaj trgovine djecom unutar granica Zambije s ciljem eksploatacije, premda nije jasno na kakvu se točno eksploataciju misli. 

Suđenje je počelo početkom siječnja, a 23. siječnja osmorka je puštena da se brani sa slobode nakon što je ispunila sve uvjete koje je sud za to bio odredio. 

U ponedjeljak ponovno uhićeni u zračnoj luci

U ponedjeljak je tužitelj povukao optužnicu protiv njih, što je sudac prihvatio i prekinuo suđenje, uz napomenu da nije riječ o oslobađajućoj presudi. Hrvatima je naloženo da u 48 sati napuste zemlju.

U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovno su uhićeni po nalogu zambijske imigracijske službe.

Pročitajte više