Podignuta optužnica protiv Ante Ćalete za ubojstvo oca

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv mlađeg punoljetnika Ante Ćalete (20) iz Splita, s prebivalištem u Vinovcima pokraj trogirske Marine, za ubojstvo njegovog oca Paje Ćalete.

Optužnica tereti Antu Ćaletu da je 2. studenoga 2002. oko 11,30 sati u Vinovcima u zaseoku Ćaleta u obiteljskoj kući svog oca, u neubrojivom stanju, a u nakani da oduzme život svom ocu Paji, prišao mu s leđa te mu sjekirom zadao brojne udarce po glavi. Pajo je zadobio dvije lakše ozljede, šest teških, te šest osobito teških i po život opasnih ozljeda od kojih je na mjestu preminuo.

Nakon počinjenog ubojstva Ante Ćaleta je u pritvoru od 3. studenoga prošle godine.

Optužnica traži i produljenje pritvora jer je Ante djelo počinio u stanju neubrojivosti, a opasan je u tolikoj mjeri da se osnovano može sumnjati da će ugroziti druge živote.

Ante Ćaleta u istrazi je priznao ubojstvo oca, s kojim je živio posljednjih mjeseci, a istraga je pokazala da je Ante od oca tražio da proda kuću i dade mu novca za život. Ante Ćaleta ima završenu osnovnu školu i nema nikakvo zanimanje, a nije bio ni zaposlen. Kako stoji u optužnici, nije bilo neposrednih očevidaca ubojstva, a tijelo Paje Ćalete pronašao je njegov brat Jere Ćaleta.

U nalazu sudskog vještaka psihijatra stoji da je ubojstvo rezultat sumanutih ideja, tj. psihopatoloških fenomena koji su posljedica shizofrene psihoze.

Pročitajte više