Podignuta optužnica protiv Azre Bašić, žene iz HVO-a koja je nožem mučila srpske civile

TUŽITELJSTVO BiH podiglo je optužnicu protiv Azre Bašić, koja je nedavno izručena iz SAD-a zbog sumnji da je počinila strašne ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente 1992. godine.Optužena se tereti za počinjene ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente tokom 1992. godine.
 

Optužena se tereti da je, u svojstvu pripadnice HVO-a na području Dervente, postupala protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, navodi se u priopćenju.
 
Ona se tereti da je 1992. godine počinila ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Dervente i okoline, koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi.

Mučila pretučene i zlostavljane civile nožem

 
Prema navodima optužnice, Azra Bašić je nožem, na izuzetno svirep način, usmrtila civila, muškarca srpske nacionalnosti, koji je ležao na podu nakon što je teško pretučen i zlostavljan.
 
Azra Bašić se tereti da je u više navrata, na svirep način mučila i zlostavljala veći broj zatvorenika srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi, nanoseći im teške fizičke i psihičke ozljede od kojih i danas osjećaju posljedice. 
 
Azra Bašić je nedavno iz SAD-a izručena pravosuđu BiH, od kada se nalazi u pritvoru.
 
Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 32 svjedoka i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Pročitajte više