Podignuta optužnica protiv četvorice u slučaju broda "Boka Star"

URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) podignuo je početkom kolovoza optužnicu protiv četvorice crnogorskih državljana koji se terete za kažnjiva djela izbjegavanja carinskoga nadzora i nedopuštenog posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, odnosno 208 tona vojnog baruta koji je potkraj listopada prošle godine pronađen na brodu "Boka Star" u riječkoj luci.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Marinka Orlić potvrdila je danas u telefonskom razgovoru za Hinu da se vlasnik broda "Boka Star" Marko Balić i djelatnik poduzeća Jugoagent iz Bara Saša Kovalenko terete za kvalificirani oblik izbjegavanja carinskog nadzora. Zapovjednik "Boka Stara" Josip Nikolić i prvi časnik palube Damir Balabušić terete se za osnovni oblik tog kažnjivog djela. Sva četvorica optužena su za nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, a Balić i Kovalenko još za krivotvorenje službenih isprava.

Po riječima Marinke Orlić, za četvoricu optuženih nije predložen pritvor. Predložena je mjera sigurnosti oduzimanja tereta i broda koji je zaplijenjen u riječkoj luci.

Kako je kazala Orlić, u slučaju da se optuženi ne odazovu pozivu riječkoga suda, moguće je određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne tjeralice. Za Balićem i Kovalenkom tjeralice su već raspisane tijekom istrage.

Nakon što je na brodu "Boka Star" u riječkoj luci pronađeno 208 tona vojnog baruta, u istrazi koju je proveo USKOK utvrđeno je da deklaracije tereta nisu odgovarale stvarnom stanju, kao ni popratne carinske isprave i podaci o brodu. Na brodu je bilo 208 tona jednobaznog i dvobaznog baruta višestruke namjene u vojnoj industriji. Prije dolaska u riječku luku brod "Boka Star" isplovio je iz crnogorske luke Bar, a krajnje mu je odredište bila Aleksandrija. Brod je plovio pod zastavom Tonga.

Zapovjednik i prvi časnik broda Nikolić i Balabušić uhićeni su i pritvoreni potkraj listopada te su protiv njih podnesene kaznene prijave. Na osnovi odredaba novog Zakona o kaznenom postupku na slobodi su od siječnja ove godine i obojica su otputovala u Crnu Goru. Tijekom istrage saslušani su svi članovi posade te je i njima dopušten povratak u Crnu Goru koje su državljani.

Nikolić je u istrazi kazao da su kontejneri s bačvama i sanducima baruta zapečaćeni u mjestu Požegi u Srbiji te da isprave potvrđuju da je riječ o teretu koji je jugoslavenska tvrtka Jugoimport izvozila u Siriju.

Nikolićev odvjetnik Miroljub Maćešić rekao je danas da se njegov branjenik nalazi u Kotoru te kako očekuje da će se on odazvati pozivu suda iako, kaže, podizanje optužnice protiv Nikolića začuđuje.

Pročitajte više