Podignuta optužnica zbog otmice Zagorčeva sina

URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) danas je izvijestio da je zagrebačkom Županijskom sudu podnio optužnicu protiv desetorice, osumnjičenih za otmicu sina generala Vladimira Zagorca.

Osim za otmicu maloljetnog Tomislava Zagorca USKOK četvoricu od desetorice optuženika tereti i za udruživanje u zločinačku organizaciju, koja je, kako tvrde, planirala oteti djecu još nekih osoba.

Za udruživanje u zločinačku organizaciju tako su optuženi navodni organizator skupine Ivan Mateković te Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Stevo Smrček.

Osim njih za otmicu Zagorčeva sina terete se Novica Petrač, njegov otac Hrvoje Petrač, Ivan Bastalić, Dario Jaić, Libero Mateković i Nikola Mateković.

Prije provođenja sudske istrage, u kojoj je ispitano 22 svjedoka, USKOK je za udruživanje u zločinačku organizaciju teretio sve optuženike osim Hrvoja Petrača, koji je osumnjičen naknadno. Njegov sin Novica u početku je sumnjičen da je upravljao organizacijom koja je otela Zagorčeva sina, što se u optužnici ne spominje.

USKOK u optužnici tvrdi da su četvorica optužena za udruživanje u zločinačku organizaciju, nakon dogovora Ivana Matekovića s Hrvojem Petračem i njegovim sinom Novicom, dogovorili otmicu Tomislava Zagorca. Otmica je, kažu u USKOK-u, provedena nakon uključivanja Ivana Bastalića, Daria Jaića te Libera i Nikole Matekovića.

Od oca otetog mladića otmičari su zahtijevali 1,5 milijuna eura, prijeteći da će, ukoliko ne isplati traženi iznos "maloga ubiti, odsjeći mu ruku i poslati kući", kažu u USKOK-u.

U strahu za život svog djeteta general Zagorec je putem kurira dostavljačke tvrtke "City expressa" otmičarima predao 750 tisuća eura, a naknadno je na isti način namjeravao predati i ostatak otkupnine. No do toga nije došlo jer su okrivljenici uočivši djelatnike policije odustali od preuzimanja ostatka novca i oslobodili Tomislava Zagorca zadovoljivši se do tada primljenim iznosom otkupnine, kažu u USKOK-u.

Tijekom otmice, a kako bi prikrili tragove, Marinko Gošuljević i Ivan Bastalić koristili su vozila s promijenjenim podacima i lažnim registracijskim oznakama, zbog čega su optuženi i za krivotvorenje isprava.

Zbog otmice 17-godišnjeg sina generala Zagorca u pritvoru su od početka ožujka osumnjičenici Novica Petrač, Marinko Gošuljević Kinez, Siniša Ježovita, Stevo Smrček, Ivan Bastalić i Darko Jaić.

Za navodnim organizatorom skupine, odbjeglim Ivanom Matekovićem, te njegovom braćom Nikolom i Liberom, raspisana je međunarodna tjeralica, kao i za Hrvojem Petračem, na kojeg je istraga proširena u početku travnja.

Odluku o proširenju istrage na Hrvoja Petrača donio je Vrhovni sud, koji je nakon žalbe na odluku istražnog suca da ne prihvati proširenje istrage utvrdio da je Petrač posredovanjem drugih osoba sudjelovao u otmici, ali ne i da se udružio u zločinačku organizaciju.

Petrač koji je prije govorio da je s generalom Zagorcem prijatelj te da mu je ponudio pomoć u prikupljanju novca za otkupninu, nakon pokretanja istrage je u bijegu, a stavljen je i na Interpolovu listu odbjeglih.

Zagorčev sin otet je 23. veljače ispred obiteljske kuće na zagrebačkom Pantovčaku, a oslobođen je četiri dana kasnije.

Produljen pritvor osumnjičenima za otmicu Zagorčeva sina

Nakon podizanja optužnice zbog otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je produljilo pritvor šestorici optuženih, koji su uhićeni krajem veljače i početkom ožujka.

Po riječima predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Božidara Rumenjaka, šestorici optuženika koji su dostupni hrvatskom pravosuđu danas će biti uručena i optužnica koju je protiv njih, kao i četvorice koji su u bijegu, podigao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Rumenjak je pojasnio da optuženi u roku od osam dana mogu uložiti prigovor na optužnicu, dok se na odluku o produljenju pritvora mogu žaliti Vrhovnom sudu.

Nakon isteka roka za žalbe na odluku o pritvoru i prigovora na optužnicu predmet će biti dodijeljen u rad predmetnom sucu, koji bi za 30 do 40 dana mogao odrediti početak suđenja, kazao je Rumenjak.

Pročitajte više