Podmornica tražila dozvolu za uron u dublje vode pa nestala. Kisika ima za 72 sata

Foto: EPA

INDONEZIJA ima još samo 72 sata za pronalazak podmornice koja je jučer nestala s 53 člana posade. Nakon toga posada će ostati bez kisika, objavila je indonezijska mornarica.

Podsjetimo, šest indijskih ratnih brodova traga za indonezijskom podmornicom u kojoj su bila 53 člana posade, koja je nestala jučer u vodama nedaleko od Balija, javlja BBC. Osim brodova u potragu je uključen helikopter. Ukupno u potrazi sudjeluje oko 400 ljudi.

Kako piše BBC, zasad su u potragu uključeni i Singapur i Malezija, a pomoć su ponudile Amerika, Australija, Njemačka i Francuska.

Prije nestanka tražili dozvolu da zarone u dublje vode

Jučer je indonezijsko ministarstvo obrane priopćilo da je pronađena naftna mrlja na području gdje je podmornica izgubila kontakt, piše AFP. BBC piše kako se zasad ne zna je li taj trag povezan s oštećenjem spremnika za gorivo ili je signal posade. Prema nekim informacijama, do nestanka podmornice došlo je nakon što su zatražili dozvolu da zarone u dublje vode.

"Znamo da je ovo područje dosta duboko", rekao je za AFP admiral mornarice Julius Widjojono.

Podmornica njemačke proizvodnje KRI Nanggala-402 s 53 člana posade provodila je vježbu torpedima u vodama sjeverno od Balija, ali nije izvijestila o rezultatima, rekao je ranije glavni zapovjednik oružanih snaga Hadi Tjahjanto.

Podmornica teška 1395 tona izgrađena je u Njemačkoj 1987. U međuvremenu je bila na dvogodišnjem remontu u Južnoj Koreji te se floti ponovo pridružila 2012.

 

Pročitajte više