Podravka i preko granice: Varaždinska Fima htjela na isti način preuzeti Postbanku iz BiH

VLASNIK Fima grupe Milan Horvat uhićen je zbog "afere Spice" u Podravci, a Dnevni Avaz tvrdi kako je isti način pripremljeno preuzimanje Postbanke u BiH od strane varaždinske "Fima banke".

Prema tvrdnjama bosanskog dnevnog lista, Postbanku od slovenskog fonda "Poteza" registriranog u Nizozemskoj treba kupiti Fima banka. No, ta ista Postbanka je samo u jednom danu, 20. lipnja 2008. godine, dala kredite osobama u Hrvatskoj i BiH za dokapitalizaciju Fima banke. Na taj način bi Postbanka sama financirala svoju kupnju od strane Fima banke.

Podigli kredite u visini 12 milijuna kuna

Dosad je ta banka dala 33 specijalna kredita u iznosu oko 12 milijuna kuna kako bi se pokupovale dionice Fima banke. Zaključuje se kako je očito da Fima banka nema novca za kupovinu paketa dionica Postbanke koji stoji oko 58 milijuna kuna pa taj nova grupa okupljena oko Milana Horvata pokušava izvući iz Postbanke.

Među osobama koje su dobile kredite od Postbanke nalazi se i predsjednik Nadzornog odbora Fima banke Milan Horvat te još neke osobe iz Zagreba, Čakovca, Rijeke, Banje Luke, Tučepa i Beograda. Navodno je sve kredite odobrio dugogodišnji predsjednik Nadzornog odbora Postbanke Besim Halilović kojemu su iz Fima banke osigurali da tu funkciju obavlja i nakon preuzimanja banke.

Pročitajte više