Podravka ostvarila neto dobit od 85 milijuna kuna

PODRAVKA je u prvih 9 mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 85 milijuna kuna, što je za 7 % više nego u istom razdoblju 2004., objavljeno je na predstavljanju rezultata poslovanja grupe u zagrebačkom hotelu Westin.

Prihodi od prodaje iznose 2,5 milijardi kuna, što je povećanje od 3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porast prihoda ostvaren je u prvom redu zbog porasta prodaje mesa i mesnih proizvoda koji je u odnosu na 2004. veći za 20%. Kako su objasnili u koprivničkoj prehrambenoj industriji, rast je rezultat stabilizacije ovog sektora, ulaganja u marketing, te zahvaljujući kupcima koji se, prepoznajući kvalitetu, sve više odlučuju za Podravkine proizvode.

Vegeta je na domaćem tržištu zabilježila pad prodaje za 4%, dok na inozemnim tržištima bilježi rast od 1%. Rast prodaje ostvaren je i u segmentima trgovačke robe (14%), Podravka jela (6%), voće i povrće (2%), dok pića ostvaruju pad prodaje za 2%.

Na inozemnim tržištima ostvaren je rast prihoda od prodaje za 4%, dok je na hrvatskom tržištu zabilježen rast prihoda od 2 %. Što se tiče inozemnih tržišta, rasla je prodaja na tržištu jugoistočne Europe (7%), istočne Europe (22%) i zapadne Europe, prekooceanskih zemalja i Orijenta (8%), dok je tržište centralne Europe zabilježilo pad prodaje od 4 %, što ipak predstavlja pozitivan pomak u odnosu na prošlo obračunsko razdoblje kada je pad prodaje iznosio 10%.

Prodaja lijekova na istoj je razini kao i prošle godine na što dosta utječe i situacija na tržištu lijekova u Hrvatskoj gdje Belupo ostvaruje najveći dio svog prihoda.

Ukupna zaduženost grupe iznosi znosi 869,4 milijuna kuna, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 162,3 miljuna kuna odnosno za 15,7%.

U drugom kvartalu lansiran je novi dizaj Vegete, a tijekom trećeg kvartala intenzivno se radilo na finalizaciji uvođenja novog proizvoda pod markom Vegeta - Vegeta Mediteran, što će još više ojačati marku Vegeta, kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima, koja u ukupnoj prodaji Vegete sudjeluju sa 80%, stoji u priopćenju Podravke.

Pročitajte više