Podravka se kreditima branila od neprijateljskog preuzimanja Todorića i Miškovića?

POLICIJSKA istraga u "aferi SMS" oko spornog kredita koji je Podravka izdala splitskoj firmi proširila se na varaždinsku Fimu i na njenu off shore kompaniju Fima Ami Ltd. koja je registrirana na Malti, piše Jutarnji list. Podsjećamo, u medije su ranije izašle informacije kako je Podravkin novac na računu SMS-a samo "prespavao" da bi zatim prebačen Fimi koja je te milijune koristila za kupovinu Podravke. Prvi čovjek Fime Milan Horvat opovrgnuo je te navode.

Istragom u "aferi SMS" ranije su zahvaćeni neki članovi Uprave i Nadzornog odbora Podravke, a policija je ušla i u prostorije SMS-a, što je potvrdio i šef te firme Srđan Mladinić. Državno odvjetništvo je navodno već počelo i pripremati kaznene prijave protiv umiješanih. Tu je informaciju objavio Podravski list koji piše kako istražitelji tek trebaju odlučiti hoće li prijave ići samo zbog sklapanja štetnih ugovora ili i zbog zloporabe položaja i ovlasti.

U međuvremenu u javnost izlaze novi detalji afere. Najnovija teorija, o kojoj piše Večernji list, glasi kako se Podravka željela zaštititi od poduzetničkog dvojca Todorić-Mišković koji su navodno pripremali zajedničko neprijateljsko preuzimanje. S obzirom da Podravka zbog loših poslovnih rezultata nije mogla sama kupovati dionice, navodno su dali depozit Vaba banci, koja je odobrila kredit Fimi za kupnju dionica vrijednih 200 milijuna kuna.

No, Fima je također morala podići kredit od Merrill Lyncha i to takve vrste prema kojem moraju nadoplaćivati razliku ukoliko cijena kupljenih dionica padne. Ta je cijena u međuvremenu pala za 65 milijuna kuna, što je točna svota koju je Podravka dala SMS-u pa se nagađa kako je Podravka preko SMS-a slala novac Fimi i tako im kompenzirala gubitke.

U međuvremenu i dalje ostaje nepoznanica koliko je točno novca Podravka dala SMS-u. Darko Marinac, bivši šef Nadzornog odbora koji je podnio ostavku kad je "pukla" afera, kazao je kako je on odobrio kredite od 65 milijuna kuna, ali u međuvremenu su se pojavile informacije da je Podravka dala SMS-u još veće svote novca. Cifra se, prema nekim izvorima, penje i do 250 milijuna kuna.

Pročitajte više