Podrška Europskoj uniji skočila nakon Brexita

Foto: 123rf

PODRŠKA Europskoj unija dosegla je najvišu razinu u posljednjih nekoliko godina, što se smatra posljedicom britanske odluke o napuštanju Unije.

Anketa koju je provela međunarodna tvrtka za istraživanje tržišta IFOP nekoliko dana nakon britanskog referenduma pokazuje da je podrška Europskoj uniji skočila na 81 posto u Njemačkoj, što je porast od čak 19 posto u odnosu na posljednje istraživanje iz studenog prošle godine. Potpora EU u Francuskoj porasla je za 10 posto, pa Uniju sada voli 67 posto Francuza. To je najviša razina podrške zabilježena u ove dvije države još od prosinca 2010. godine kada je IFOP počeo provoditi ankete.

"Brexit je šokirao Europljane", rekao je Francois Kraus, direktor IFOP-a. "Ostvarenje sna svih euroskeptika potaknulo je reakciju ostatka stanovnika EU. I oni često kritiziraju Uniju, ali kada posljedice izlaska postanu jasne, javlja se podrška europskom projektu."

Nešto manji porast popularnosti EU zabilježen je i u Italiji, gdje sada iznosi 59 posto, što je nabolji rezultat od lipnja 2012. godine. I 81 posto Španjolaca smatra da je članstvo njihove zemlje u EU dobra stvar, što je rast od 9 posto u odnosu na posljednja istraživanja.

Stanovnici svih spomenutih država nemaju namjeru slijediti Britance u izlasku: svi su se usprotivili eventualnom referendumu u svojim zemljama, a kada bi do njega došlo, najmanje 63 posto bi ih bilo protiv napuštanja EU.

Istovremeno je porasla i razina podrške euru, s iznimkom Italije gdje zajedničku valutu vole manje nego što je zabilježeno prije dvije godine. Većina Talijana ipak želi zadržati euro, za što se izjasnilo 57 posto anketiranih. Čak je 67 posto Nijemaca reklo da ne žele povratak marke, 71 posto Francuza ne čezne za frankom, a euro želi zadržati i 69 posto Španjolaca.  

Pročitajte više