Podrška SDSS-a Vladi "sve dok ispunjava sporazum"

IDUĆEG tjedna saborski zastupnici SDSS-a sastat će se s premijerom Ivom Sanaderom, jer je sporazum "dospio u malu krizu", pogotovo kad je riječ o proporcionalnoj zastupljenosti Srba u državnim institucijama, ali podrška SDSS-a Vladi trajat će sve dok ona taj sporazum bude kolikotoliko ispunjavala, kazao je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović, u intervjuu kojega u petak objavljuje novosadski "Dnevnik".

"Ne treba biti idealist i vjerovati da se on (sporazum) može u potpunosti realizirati, ali ako njegov najveći dio bude ispunjen - bit ćemo zadovoljni", kazao je Stanimirović, dodajući da je njegova stranka pripremila prijedlog izmjena važeće zakonske regulative o obnovi, kojim bi "obnova imovine oštećene tijekom sukoba u Hrvatskoj obuhvatila i kuće srušene izvan zone ratnih djelovanja".

Stanimirović je u intervjuu upozorio da rok za prijavu oštećene imovine ističe 30. rujna, te da "nije siguran da će vlasti u Zagrebu taj rok prolongirati". "Tim povodom ćemo zatražiti i od predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice da se oglase, odnosno da iznesu jasno stajalište o povratku u Hrvatsku".

Kad je riječ o strahu od povratka onih čije se ime eventualno nalazi na tjeralicama, činjenica je da se taj broj svakoga dana smanjuje, jer Državno tužiteljstvo "pročešljava" sporne popise, kaže Stanimirović.

"U našem posljednjem kontaktu s državnim tužiteljem Mladenom Bajićem dobili smo informaciju da još postoji spisak od oko 800 Srba, koji su obuhvaćeni određenim istražnim radnjama. Jedan broj njih otpast će s te liste, jer nema elemenata za njihov progon - najčešće se radi o kolektivnim optužnicama - ali ostali će sigurno biti procesuirani ili u Hrvatskoj ili u Srbiji i Crnoj Gori, jer se radi o djelima koja ne zastarijevaju", kazao je Stanimirović u intervjuu.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više