Podržani prijedlozi o oduzimanju nezakonito stečene imovine i smanjenju broja sudova

SABORSKI Odbor za pravosuđe danas je podržao Vladin prijedlog zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan rekao je da država takvim zakonom izražava stav da nitko ne može zadržati protuzakonito stečenu imovinu. Prema prijedlogu zakona, o oduzimanju nepropisno stečene imovine odlučuje sud, nakon čega njome upravlja Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Oduzimanje imovine veće od 5000 kuna

Postupak oduzimanja takve imovine mogao bi se voditi prije, tijekom i nakon završenog kaznenog postupka, a ako kazneni postupak nije moguće provesti (primjerice, ako je okrivljenik umro ili postoje druge okolnosti koje isključuju kazneni progon), postupak oduzimanja vodio bi se ako se čini vjerojatnim da je imovinska korist ostvarena kaznenim djelom veća od 5000 kuna.

Zakon predviđa da sud u presudi kojom se okrivljenik proglašava krivim za kazneno djelo može utvrditi koju imovinu je stekao protuzakonito te odlučiti da to postaje državno vlasništvo.

Podržano i smanjenje broja sudova


"Svrha kažnjavanja nije postignuta ako se imovinska korist zadrži", naglasila je predsjednica Odbora i bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin upozorivši na brojne slučajeve u kojima se nakon donošenja pravomoćne presude ne oduzima neimovinska korist poput lažnih svjedodžbi, diploma, ispita i sl.

Odbor je podržao i prijedlog smanjenja broja sudova prema kojemu bi se do 2019. godine broj trgovačkih sudova sa sadašnjih 13 sveo na 7, a županijskih sa 21 na 15. Predlaže se uspostava visokog upravnog suda te samo četiri regionalna upravna suda.

Pročitajte više