Poduzetnici, zašto na Zlatnoj kuni dajete legitimitet lopovima i uhljebima?

Foto: Index/Pixsell/Goran Stanzl

PODUZETNICI iz godine u godinu kritiziraju državu, uvijek su to iste primjedbe - od prevelike i loše administracije, poreza i parafiskalnih nameta, kriminalnih zakona i tako dalje, ali se isto tako, potpuno neshvatljivo, pojavljuju na dodjeli Zlatne kune, nagrade koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora, jedan od najvećih brendova hrvatskog uhljebizma. 

>> Osmijeh na licu i ruka na srcu: Plenković i Kolinda dali nagrade poduzetnicima

Hrvatska gospodarska komora potpuno je bezvrijedna i bespotrebna institucija, koja postoji samo zato što je zakonom propisano da joj sve tvrtke moraju biti prisilni članovi. Financira se jednako tako, kroz prisilne članarine, koje se naplaćuju kao porez. Ako ne platite, u njihovo ime vas ovrši Porezna uprava. Čime se bave nije ni bitno jer se i tako ne možete iščlaniti. 

A za odgovor na pitanje kako troše novac dovoljno se prisjetiti njihovog najpoznatijeg predsjednika Nadana Vidoševića, zahvaljujući kojem je HGK postala poznata i među ljudima koji se ne bave biznisom. Što se tiče zaposlenih, među raznim direktorima može se pronaći bivših političara, tako da možemo zaključiti da služi za zbrinjavanje rashodovanih partijskih kadrova.

Poznato je da je biznis u Hrvatskoj u vrlo snažnoj sprezi s politikom, odnosno da firme, pogotovo velike, funkcioniraju kao nekakve paradržavne organizacije. Vidjelo se to dobro na primjeru Todorića i načina na koji je funkcionirao njegov koncern, a pogotovo se vidjelo koliko su te političko-poduzetničke veze jake kada se cijela priča raspala - tako da i danas tom firmom upravlja čovjek kojeg je na njeno čelo zapravo postavila vlada.

Čestitam, dobili ste poduzetničku nagradu od najuhljepskije organizacije u Hrvatskoj

Iako je jedan dio hrvatskih biznismena postao to slučajno, odlukom partije, tamo negdje u privatizaciji 90-ih godina, došle su i nove generacije za koje se činilo da će krenuti u drugom smjeru, da se neće imati potrebu naslikavati s premijerima, družiti se s ministrima i lupati selfieje s Kolindom, no dogodilo se upravo suprotno.

Recimo, ove godine Zlatnu kunu u kategoriji tvrtke srednje veličine osvojio je Nanobit. Radi se o tvrtki koja se bavi razvojem igara za mobitele. Nastali su ni iz čega, prvi “kapital” prije otprilike 10-ak godina bio im je jedan skuplji pametni telefon koji su kupili kako bi mogli razvijati igre. Danas zapošljavaju oko stotinu ljudi i proizveli su preko 70 naslova igara.

Što će takvoj firmi naslikavanje s Plenkovićem, Kolindom i šefom HGK Lukom Burilovićem? Je li njima zbilja čast primiti nagradu Hrvatske gospodarske komore? Dobili su idealnu priliku da odbiju nagradu i time poruče i HGK-u i hrvatskoj administraciji da se gone tamo gdje im je mjesto. No, takvo nešto je izostalo pa će se sada moći hvaliti nagradom koju im je udijelila najuhljepskija organizacija u Hrvatskoj.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više