Poettering vjerojatno novi predsjednik Europskog parlamenta

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED), najveće političke skupine u Europskom parlamentu, Hans-Gert Poettering najizgledniji je kandidat za novog predsjednika Europskog parlamenta na čijem bi čelu u siječnju trebao zamijeniti socijalista Josepa Borella.

Kako prenose europski mediji, Poettering je u srijedu potvrdio da je spreman prihvatiti kandidaturu za tu dužnost, a izvori iz Europskog parlamenta ne očekuju da će 60-godišnji čelnik europskih demokršćana u tome naići na otpor.

Europska pučka stranka (EPP-ED) postigla je, naime, još 2004. dogovor sa socijalistima (PES), drugom najvećom političkom skupinom u Europskom parlamentu, o podjeli petogodišnjeg mandata predsjednika parlamenta.

Njihov kandidat, kojeg bi službeno trebali odrediti 14. studenoga, trebao bi stoga zamijeniti Josepa Borella na čelu Europskog parlamenta početkom 2007.

"Očekujem da će se socijalisti držati dogovora", kazao je Poettering novinarima. "Kao što znate, javna je tajna da je stvar možda već riješena."

Predsjednik Kluba zastupnika socijalista Martin Schultz to je i potvrdio, kazavši da će njegova skupina podržati EPP-ovog kandidata na glasovanju 16. siječnja.

Izvori iz ostalih političkih skupina Europskog parlamenta očekuju da će kandidate za predsjednika nominirati i liberali te Ujedinjena europska ljevica predvođena komunistima, no Poettering će najvjerojatnije dobiti apsolutnu većinu.

Za razliku od Josepa Borella, prvog predsjednika Europskog parlamenta koji prije izbora na tu dužnost nije bio njegov zastupnik, Hans-Gert Poettering, blizak saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel, u Europskom je parlamentu od prvih izravnih paneuropskih izbora 1979., a predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) postao je 1999.

Pročitajte više