Pogačnik: Slovenija može proglasiti isključivi gospodarski pojas

SLOVENIJA prema međunarodnom pomorskom pravu nije geografski prikraćena država i mogla bi proglasiti svoj gospodarski pojas na moru, izjavio je slovenski stručnjak za međunarodno pravo Miha Pogačnik u ponedjeljak u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA.

Prema njegovu mišljenju, Slovenija ima slobodan izlaz na otvoreno more što znači da Slovenija ima pravo na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

S obzirom na to da je ribolovna politika u domeni Europske unije, Slovenija bi pitanje ribolovnog pojasa rješavala u okviru EU-a, dok bi ekološki ili arheološki pojas pravno gledajući mogla proglasiti i sama iako bi bilo poželjno da se o tome dogovara sa susjednim državama, drži Pogačnik. U zatvorenim i poluzatvorenim morima poput Jadranskog postoji načelo međusobne suradnje, osobito na području ekologije, rekao je Pogačnik.

Na pitanje mogu li Slovenija, Italija i Hrvatska imati zajednički ekološki pojas u Jadranu, Pogačnik je odgovorio da je to u načelu moguće, te dodao da takva praksa postoji u Tihom oceanu na projektima zajedničkog upravljanja prirodnim izvorima.

U slučaju sjevernog Jadrana takav bi zajednički pojas bio moguć, ali je problem to što Hrvatska i Slovenija nemaju konačno potvrđenu bočnu granicu na moru, rekao je Pogačnik.

U slučaju uspostave takvog pojasa trebalo bi utvrditi nadležnosti i prava kontrole, rekao je Pogačnik i dodao da bi u slučaju Slovenije i Hrvatske trebalo prvo u skladu s međunarodnim pravom postići "čisto razgraničenje s čistim linijama".

Pogačnik je rekao da će stajalište Slovenije o gospodarskom pojasu utjecati i na njenu poziciju kod konačnog određivanja granice s Hrvatskom na moru.

"Ako sami sebi odričemo pravo na proglašenje daljnjih (ekonomskih) pojaseva, onda nemamo niti prava na otvoreno more", rekao je Pogačnik.

Po njegovu objašnjenju, država koja ima pristup međunarodnim vodama ima i pravo da na tom dijelu (mora) proglasi isključivi pojas.

"To pravo Slovenija mora sama sebi priznati jer bi u suprotnom negativno djelovala na svoju poziciju oko bočnog razgraničenja teritorijalnih mora", kaže Pogačnik, te podsjeća da je u tom smislu Slovenija prije 15 mjeseci promijenila i pomorski zakonik, što je pravna podloga za proglašenje isključivog pojasa. Podlogu u međunarodnom pravu vidi u konvenciji UN o pravu mora (UNCLOS) iz Jamajke.

Govoreći o proceduri, Pogačnik predlaže da Slovenija proglasi svoj gospodarski pojas na Jadranu, a onda tu odluku diplomatskom notom prenese glavnom tajniku Ujedinjenih naroda (UN) koji je službeni depozitar konvencije iz Jamajke.

Pročitajte više