Poglavarstvo Dubrovačko-neretvanske županije protiv parka prirode u cijeloj dolini Neretve

POGLAVARSTVO Dubrovačko-neretvanske županije na današnjoj sjednici nije podržalo prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja za proglašenje parkom prirode delte Neretve po kojem bi cijela dolina bila proglašena parkom prirode.

Županijsko Poglavarstvo je prihvatilo zajednički stav neretvanskih gradova i općina kojim se oni protive prijedlogu da parkom prirode bude proglašeno 24.585 hektara površine što je zapravo cijela doline Neretve.

Gradonačelnik grada Opuzena Oliver Prović koji je iznio zajednički stav svih gradova i općina na neretvanskom području kazao kako nisu protiv parka prirode, ali ne u granicama koji su predložene projektom Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Ako bi Hrvatski sabor, u čijoj nadležnosti je takva odluka, prihvatio prijedlog Ministarstva lokalne zajednice ne bi imale nikakvih kompetencija, rekao je gradonačelnik Prović. Također je kazao kako 40 tisuća žitelja delte Neretve uglavnom živi od poljoprivrede, a intenzivno bavljenje tom djelatnošću nije spojivo s uvjetima zaštite parka prirode.

Zaključeno je kako će županijsko Poglavarstvo zatražiti ponovni sastanak s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja te detaljni elaborat o razlozima i granicama u kojima bi se proglasio park prirode na području doline Neretve.

Pročitajte više