Poglavarstvo za podzemne garaže u Klaićevoj i na Trgu S. Radića

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarsto danas je ovlastilo gradsku tvrtku "Zagrebparking" da zbog gradnje podzemnih javnih garaža na lokaciji Trga S. Radića i srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj naruči izradu dokumentacije i zatraži dobivanje lokacijskih dozvola za gradnju tih garaža.

Na sjednici je utvrđen program za pozivno urbanističko-arhitektonski natječaj za blok Cesarčeva-Kurelčeva-Jurišićeva-Trg bana Jelačića s 9.600 četvornih metara s tim da se nova gradnja planira na 3.330 četvornih metara. Bit će tu poslovni, trgovački, ugostiteljsko- turistički i zanatsko-obrtnički te stambeni sadržaji.

Utvrđen je i Program za izradu Detaljnog plana uređenja "Gračani-Dolje". Na tom neizgrađenom prostoru planira se osigurati kvalitetniji pristup Medvednici i to izgradnjom nova stanice žičare i uređenjem okretišta tramvaja, kao i izgradnjom podzemne garaže. Predviđena je i dječja ustanova i trgovačko-poslovni centar s trgom te obiteljska stambena gradnja.

Verificirana su dva programa za izradu prostorno planske dokumentacije za proširenje groblja u Brezovici i Markovo polje.

Poglavarstvo je danas donijelo zaključak o zamjeni nekretnina (parcela) na Trnju s investitorom Zdravkom Mamićem kako bi Grad dobio mogućnost rekonstrukcije i proširenja prometne infrastrukture. Na upit novinara je li takva zamjena riskantna za Grad i postoji li mogućnost da će Grad imati dodatne novčane obveze, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom Željko Uhlir je rekao da Gradsko poglavarstvo svjesno ulazi u projekt važan za razvoj grada, ali i svjesno da može biti tužbi i novčanih naknada. Dodao je da Mamić daje gradu "čistu" nekretninu i napomenuo od se Grad obvezao platiti naknadu štete ako raniji vlasnik gradske čestice putem suda ostvari to pravo. "U Zagrebu većina zemljišta nije čista, no ne smijemo zbog toga zaustaviti razvoj grada", dodao je Uhlir.

Poslovni prostor Kina Tuškanac danas je dat na upravljanje i korištenje "Zagreb-filmu" i Hrvatskom filmskom savezu. Na pitanje što je s najavljenim osnivanjem "Filmskog centra", članica Poglavarstva za kulturu Andrea Zlatar je odgovorila da je Ured za to, ali da gradski koalicijski partneri (SDP i HNS) ne smatraju oportunim osnivati novu ustanovu dok postoji trgovačko društvo koje se bavi tom djelatnošću.

Po današnjem zaključku Poglavarstva, u zagrebačkim trgovačkim društvima do kraja 2006. bit će zaposlena jedna osoba s invaliditetom na 49 gradskih zaposlenika. Riječ je o zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba osposobljenih za zanimanje telefoniste.

Gradsko je poglavarstvo danas predložilo Skupštini osnivanje Ustanove "Dobri dom" Grada Zagreba koja bi upravljala pučkim kuhinjama pružajući socijalno najugroženijim obiteljima i samcima uslugu pripreme i podjele hrane, dostave obroka u kuću te pomoći u prehrani paketima namirnica i dječje hrane.

Dipl. ing. strojarstva Zdenko Meczner je na natječaju objavljenom 8. siječnja izabran kao novi komunalni redar za dimnjačarske poslove u Gradskom uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet.

Anketu o zainteresiranosti kandidata za kupnju stanova po Programu POS-a u Vrbanima, u Oporovečkoj, Vukomercu, Malešnici ili u Sesvetama moći će provesti Povjerenstvo za provođenje postupka za odobravanje zahtjeva za kupnju stanova.

Pročitajte više