UBOJSTVO IRANSKOG GENERALA

Pogledajte fotografije ostataka ukrajinskog aviona. Ne idu Iranu u prilog

Foto: EPA

NOVE informacije o tragičnom rušenju ukrajinskog aviona u Iranu pristižu iz sata u sat. Američki Newsweek otkrio je jučer od obavještajnih izvora, a kanadski i britanski premijer Justin Trudeau i Boris Johnson naknadno i potvrdili, kako dokazi upućuju na to da su iranski projektili ruske proizvodnje oborili Boeing 737-800.

>> Kako se to greškom obori putnički avion?

Uskoro je i The New York Times objavio snimku koju je mobitelom napravio Iranac Nariman Garib, a na kojoj se navodno vidi pogodak ukrajinskog aviona projektilom. 

Rupe od gelera projektila na ostacima aviona?

No bitne informacije o nesreći mogle bi dati i same fotografije ostataka srušenog aviona. Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC) i mnogi drugi su objavili fotografije na kojima se vide komadi srušenog aviona s rupama na sebi. 

JACDEC u objavi od 8. rujna zaključuje da se radi o "rupama od projektila", ali i da "nema dokaza o prirodi rupa", vjerojatno ciljajući na to da "projektili" mogu biti i krhotine samog aviona pri padu. 

Na nekim fotografijama s mjesta pada vidi se i komad betona doslovno poprskan krvlju žrtava.

No kako nam je i vojni analitičar portala Obris Igor Tabak objasnio u razgovoru, ono što vidimo na takvim fotografijama upućuje upravo na oštećenje izvana, odnosno pogodak projektilom.

"Nažalost, to je moguće. Ne vjerujem da bi namjerno sami rušili svoj avion, tim više što nitko nije ni pokušao tvrditi da su ga srušili protivnici", dodaje Tabak. "Ipak, najviše u prilog takvom scenariju govore same slike dijelova tog aviona. Za oštećenja na njima vidljivo je da su došla izvana jer su rasuta po velikim plohama letjelice i ujednačene veličine, što je nekonzistentno s oštećenjima od eksplozije avionskog motora i tehničkim kvarovima koje se u prvom momentu navodilo kao uzrok pada."

Isto tako, i ukrajinski istražitelji koji su došli u zemlju navodno nisu utvrdili nikakve znakove kvara motora. Tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost, Oleksij Danilov, jučer je na Facebooku objavio da je udar protuzračnog projektila Tor jedan od četiri glavna uzroka koji se istražuju i da će istražitelji tragati za mogućim krhotinama takvog projektila na terenu.

S druge strane, indikativno je da su iranske službe, kako s terena javlja novinarka CBS-a, već uklonile gotovo sve dijelove aviona. 

I snimka pokazuje pogodak projektila

Inače, prema snimci koju je objavio The New York Times, nakon onoga što izgleda kao pogodak projektila dolazi do manje eksplozije, ali avion pritom ne eksplodira, nego nastavlja s letom sljedećih nekoliko minuta i okreće se prema zračnoj luci. Na putu prema aerodromu avion je eksplodirao i srušio se, pokazali su drugi videozapisi koje je provjerio The New York Times.

Newsweek pak javlja kako je avion prestao odašiljati podatke nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona vjeruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a. Iranci su, smatra, nakon napada aktivirali sve sustave protuzračne obrane u slučaju da dođe do američkog protuudara. A onda je, izgleda, posada jednog od tih sustava pogreškom zamijenila putnički avion koji je poletio iz Teherana za američki ili neki drugi vojni avion u misiji odmazde. 

Pročitajte više