Pogledajte izlijevanje otpadnih voda u dubrovačko more. Aktivist: To su fekalije

Screenshot: Igor Legaz

DUBROVAČKI aktivist Igor Legaz objavio je video snimljen u dubrovačkoj uvali Sumartin jučer oko 16 sati, nakon kiše, na kojem se vidi izlijevanje otpadnih voda u more te poklopac šahta koji je podigla nečista voda. On nema dvojbi - riječ je o fekalijama.

"To se stalno događa kad se začepe kanalizacijske cijevi", objašnjava Legaz. 

"Nije sporno postojanje takvih ispusta, oni moraju postojati ako se začepi kanalizacija, iz bilo kog razloga. U ovom slučaju je nešto drugo bilo u pitanju: dogodio se ogroman priljev viška tekućine od oborinskih voda kroz kanalizacijske cijevi. Tamo na nekim mjestima ima novih gradnji, a nema posebne cijevi za oborinsku odvodnju", veli Legaz, pa dodaje kako je "izljev fekalnih voda na tom mjestu intenzivan kad god je nagli priljev oborinskih voda, jer su neki divlji graditelji cijevi od oborinske odvodnje spojili na kanalizacijsku odvodnju, a kanalizacijske cijevi su stare i nedovoljne protočnosti, pa šaht izbija".

Uz to, poslao nam je zahtjev koji je u ime udruge Divlja liga vaterpolo poslao dubrovačkom Vodovodu. U njemu traži hitno lociranje svih nezakonitih spajanja cijevi kanalizacijske i oborinske odvodnje. Smatra da je ključni problem upravo u pasivnosti tamošnjeg Vodovoda.

O ovome smo pitali i Grad Dubrovnik. Stigne li odgovor, objavit ćemo ga.
 

Pročitajte više