NEREDI U SAD-u

Širi se nevjerojatna snimka iz Amerike: Bijelci kleče i mole crnce za oprost

Screenshot: Twitter/Preti Nahaar

IZ SAD-a, usred potresnih prizora policijskog nasilja i divljanja prosvjednika zbog ubojstva Georgea Floyda, dolazi i jedan prizor koji je postao viralan, kao simbol suprotnosti kaosu i rasnim tenzijama. 

Na snimci se, naime, vide bijeli vjernici, stanovnici Houstona u saveznoj državi Teksas, koji kleče pred svojim crnim susjedima i mole ih za oprost.

"Tražimo oprost od naše crne braće i sestara za godine i godine rasizma, sustavnog rasizma", može se čuti kako govori bijeli muškarac na čelu okupljenih, u govoru koji je u isto vrijeme bio molitva bogu i molba za oprost. 

Bijelci kleče i mole se, crnci plaču

I dok drugi bijeli vjernici također kleče, pognutih glava i ruku podignutih prema nebu, crnci koji stoje ispred njih ne mogu zaustaviti suze.

"Ovdje smo danas jer je policajac klečao na vratu crnog muškarca - što nam je draže? To ili da klečimo u miru i solidarnosti?" zapitao se Johnny Gentry, organizator molitve. 

"Molim se za moju bijelu, smeđu i crnu braću i sestre koji su imali hrabrosti razotkriti eklatantni rasizam u mom srcu", poručio je također predvodnik ove molitve, kako prenosi indijski portal na engleskom jeziku WION. 

Pročitajte više