Pogledajte kako Božinović baca drogu na spaljivanje

Foto: Facebook / Davor Božinović

MINISTAR Davor Božinović je danas u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini. U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9.5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

"Nedavno smo održali prvu konstituirajuću sjednicu Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlada Republike Hrvatske. Posljednjih godina Hrvatska, a posebno Europa, suočena je s porastom proizvodnje, ponude i potražnje ilegalnih droga s ozbiljnim potencijalom narušavanja stanja opće sigurnosti, ali i sigurnosti prometa", napisao je Božinović.

Uništene više od dvije tone marihuane

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12.41 kilogram heroina, 15.39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6.34 kilograma novih droga.

 

Božinović je ocijenio da se sa zlouporabom droga ne suočava samo hrvatsko društvo, već je to i globalni problem, pogotovo u Europi, koja je postala glavno tržište za neke vrste droga, prije svega kokain.

Smatra da ovakve aktivnosti svjedoče o dobroj međuresorskoj suradnji policije i carine u otkrivanju i razbijanju kriminalnih skupina te Državnog odvjetništva kada je u pitanju procesuiranje počinitelja kaznenih djela.

"Činjenica da je ovo drugo ovogodišnje spaljivanje droga govori koliko smo angažirani, ali i koliki je to izazov pred svima nama. Ilegalno tržište je vrlo veliko, brojni interesi kriminalnih skupina se vrte oko droga i naš je posao da budemo što učinkovitiji", poručio je Božinović.

"Cilj nam je povećati prevenciju"

Ističe kako policija u tom segmentu djelovanja ulaže pojačane napore, pri čemu su kriminalistička istraživanja sve intenzivnija, a rezultati  sve vidljiviji. Smatra kako je "sadašnja propulzivna kampanja, koju provode kriminalističke skupine, posljedica otvaranja komunikacije koje su zbog pandemije jedno vrijeme bile zatvorene".

"Kao vlada činimo sve kako bi integrirali sve one koji se, iz svog apsekta, bave problematikom droga. Cilj nam je povećati prevenciju, kako bi što više mladih ljudi, posebice onih u formativnim godinama, odvukli od ovoga zla", rekao je Božinović.

Na upit novinara o posljednjem uhićenju "mule" s krijumčarenom drogom u zagrebačkoj zračnoj luci Božinović je rekao kako nema puno više detalja, ali kako je i to uhićenje povezano s činjenicom da su se otvorile interkontientalne zračne linije.

To je s jedne strane dobro za gospodarstvo i povratak u normalan život, ali kako se kreću poslovni ljudi i turisti, kreću se i kriminalci, dodao je ministar Božinović.

U srpnju spaljeno oko 500 kilograma kokaina

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ Andrea Ledić podsjetila je kako je ovo 17. spaljivanje zaplijenjenih droga i drugo u ovoj godini, jer je u srpnju spaljeno oko 500 kilograma kokaina.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković rekao je kako je u posljednjih desetak godina spaljeno više od 20 tona zaplijenjenih droga.

Pred sustavom koji se bavi problematikom droga cijeli je niz izazova. Europa se suočava s enormnim rastom ponude droga, uz što dolaze fenomeni digitalizacije, "dark-weba", društvenih mreža i različitih novih metoda distribucije droga, a u porastu su obračuni kriminalnih skupina te pranje novca, vezano uz drogu, upozorio je Petković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više