Pogledajte kako izgleda prvo skladište na svijetu u kojem rade samo roboti

Foto: Jingdong

MUJIN, startup pokrenut na Sveučilištu u Tokiju, razvio je robote koji mogu nadgledati i potpuno automatizirati skladišta.

Među prvima ih je kupila tvrtka za e-trgovinu JD.com (Jingdong), koja je pomoću njih stvorila prvo potpuno automatizirano skladište u Kini. Tvrtka je robote u skladištu koristila već dulje vrijeme, no sada ih više ne trebaju nadzirati ljudi, nego Mujinovi roboti.

Sada zato mogu govoriti o potpunoj automatizaciji skladišta.

JD.com je s radom na potpunoj automatizaciji skladišta u Šangaju počeo polovicom godine. Na 40 tisuća kvadratnih metara skladište je opremio s 20 industrijskih robota koji mogu podizati, prenositi i zapakirati pakete. Roboti također voze zapakiranu robu do brodova ili kamiona za utovar. U poslu im pomažu sistemi kamera i Mujinovi roboti nadzornici.

Umjesto 500 ljudi sada ih radi tek pet, ali ne na poslovima skladišta

Iako su i druge velike kompanije investirale jako puno u automatizaciju skladišta, poput Amazona koji je još 2012. godine u robote uložio 775 milijuna dolara, JD.com je za sada jedini potpuno automatiziran.

Umjesto uobičajenih 400 do 500 radnika potrebnih za rad u skladištu spomenute veličine, njihov posao obavlja dvadesetak robota.

Skladištu su ipak potrebni ljudi, i to njih samo pet, no ne za prenošenje robe ili nadzor robota, nego samo za servisiranje strojeva.

"Uvođenjem robota stvorit će se više radnih mjesta"

Suosnivač Mujina je Rosen Diankov, porijeklom iz Bugarske, koji se kao desetogodišnjak odselio u SAD gdje je studirao robotiku. Japan je bio najbolje mjesto za poticanje razvoja robotike i razvijanje tvrtke kao što je Mujin, budući da se ta zemlja suočava s ubrzanim gubitkom radne snage, zbog sve manje rođenih. Japan dnevno gubi čak 2125 radnika.

No Diankov vjeruje kako roboti "neće preuzeti radna mjesta ljudima" i ostaviti ih bez posla. Upravo nasuprot, ustvrdio je u razgovoru za CNBC.

"Uvođenjem robota stvorit će se više radnih mjesta, što nam je pokazala povijest. To su pokazale kompanije koje su uvele automatizaciju, kao što je Toyota - trenutno najveći proizvođač automobila na svijetu", naveo je Diankov.

Za CNBC je izjavio kako je Mujin vjerojatno jedina tvrtka koja se bavi razvojem robotike, a da pritom trenutno ne posluje s gubicima. Njezin jedinstveni pristup programiranju robota nadzornika omogućio joj je probijanje na japanskom tržištu robota vrijednom oko 1,4 milijarde dolara.

Idući plan japanskog startupa je krenuti na tržište Sjedinjenih Američkih Država, kako bi Mujinovi roboti pomogli u automatizaciji skladišta tvrtki u toj državi.

Pročitajte više