Pogledajte kolike će uskrsnice dijeliti u državnim firmama

Foto: Emica Elvedji/PIXSEL

I ove godine državne tvrtke dijele uskrsnice..

Najveću uskrsnicu, sudeći prema odgovorima koje smo zaprimili, dobit će djelatnici Hrvatskih autocesta. Radi se o uskrsnici od 200 eura. Lani su djelatnici HAC-a zaposlenicima isplaćivali 150 eura. Radnici Hrvatskih cesta dobit će ove godine 150 eura.

Radnici HŽ Putničkog prijevoza dobit će četverostruko veće uskrsnice nego lani

Značajno povećanje ove godine dobit će radnici HŽ Putničkog prijevoza. Njima će uskrsnica iznositi 143 eura. Prošle godine djelatnici HŽ Putničkog prijevoza dobili su 26.54 eura. Radi se tu o povećanju od preko 400 posto.

Dosta veće uskrsnice nego prošle godine dobit će djelatnici HŽ Infrastrukture. Oni će također dobiti 143 eura, dok su lani od države dobili 79.63 eura. Dobili smo odgovor i od Hine.

"U Financijskom planu za 2024. godinu planirali smo isplatu nagrade za radnike za Uskrs u iznosu od sto eura. Nagrada će biti isplaćena ako nam to budu dopuštale financijske okolnosti u tom trenutku", odgovorili su.

Jadrolinija 150 eura, HEP 133 eura...

Djelatnici Narodnih novina dobit će uskrsnicu u vrijednosti od 130 eura. Malo više dobit će zaposlenici Hrvatske elektroprivrede.

"Sukladno novom Kolektivnom ugovoru za HEP grupu za razdoblje 2024.-2025., sklopljenim u listopadu 2023. na temelju pregovora s reprezentativnim sindikatima, radnicima će se za Uskrs 2024. isplatiti u naravi iznos od 132.72 eura neto po radniku.

Poslodavac je tijekom pregovora o Kolektivnom ugovoru u 2023. godini uzeo u obzir argumentaciju sindikata o utjecaju inflacije na povećanje troškova života i smanjenje realne vrijednosti plaća", napisali su nam u odgovoru.

Jadrolinija će dijeliti uskrsnice od 150 eura. Janaf će svojim djelatnicima za Uskrs dati 132.73 eura. Djelatnici Zagrebačkog holdinga će u 2024. godini, sukladno Kolektivnom ugovoru, dobiti uskrsnicu u vrijednosti od 133 eura.

Dobili smo odgovor i od Ine.

"Ina svojim radnicima isplaćuje uskrsnicu u iznosu od 132.72 eura neto u naravi, putem Ina beneFIT kartice. Isplatom uskrsnice obuhvaćeni su svi radnici u društvima Ina Grupe u Hrvatskoj, odnosno više od 8000 radnika", napisali su nam.

HNB I HGK neće dijeliti uskrsnice

Hrvatska pošta nam je odgovorila da još nije odlučeno koliko će iznositi uskrsnice.

"Sukladno Kolektivnom ugovoru radnicima Hrvatske pošte, njih gotovo 9000, svake godine se isplaćuju tri jednokratne prigodne nagrade, i to za Uskrs, Božić, i u obliku regresa. U ovom trenutku još nije donesena odluka o iznosu ovogodišnje prigodne nagrade povodom Uskrsa.

U 2023. godini povodom Uskrsa radnicima je isplaćena jednokratna prigodna nagrada u iznosu od 132.72 eura", napisali su nam u odgovoru.

Iz Croatia Airlinesa i HRT-a su nam odgovorili kako zasad nije donesena odluka o isplati uskrsnice ove godine. Iz Hrvatske narodne banke i Hrvatske gospodarske komore su nam poručili kako neće isplaćivati uskrsnice.

Pročitajte više