Pogledajte kratki film Darija Juričana o Fimi mediji

Screenshot: YT

DARIO JURIČAN prije četiri je godine napravio kratak film o jednoj od najvećih HDZ-ovih korupcijskih afera, Fimi mediji.

> HDZ i Sanader krivi. Sanaderu 8 godina zatvora, HDZ mora vratiti milijune

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju za aferu, u kojoj je HDZ preko marketinške tvrtke Fimi media u vlasništvu Nevenke Jurak iz državnih i javnih tvrtki, po direktnom nalogu Ive Sanadera, izvukao na milijune kuna za potrebe HDZ-a, stigla je u petak. 2015. je, podsjetimo, Vrhovni sud ukinuo presude Sanaderu, HDZ-u i svim ostalim okrivljenicima za Fimi mediju, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

U kratkom filmu autor Dario Juričan iznosi kronologiju slučaja Fimi media, podsjeća na glavne aktere, njihova (ne)djela i izjave nakon što su uhvaćeni s rukama u vreći, te u kontekstu priče u nekoliko navrata podsjeća na slavnu američku izreku: "Ako izgleda kao patka, ako pliva kao patka, ako kvače kao patka, onda vjerojatno i jest patka."

"Ovo je film o patkama koje izgledaju kao patke, plivaju kao patke, kvaču kao patke, a prema odluci Vrhovnog suda - nisu patke", navodi se na samom početku desetominutnog filma pod nazivom "Fimi za početnike".

Pogledajte!

Za tjedan dana premijera filma o Bandiću

Iduću nedjelju u Kinu SC Dario Juričan predstavlja svoj film Kumek, posvećen dugogodišnjem vladaru Zagreba Milanu Bandiću.

"Raditi film Kumek bio je veliki izazov jer pokriva gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića, prividno hiperaktivne i trumpolike pojave hrvatske političke scene. Bandić je šest puta biran za gradonačelnika grada Zagreba, koji nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca. Milan Bandić u tri je navrata odbio dati intervju za naš film, pa je napravljena audicija kako bi mu se našao dvojnik", komentirao je Juričan.

Uz film će biti predstavljena i knjiga KUMEK, koja je komplementarna filmu. Knjigu potpisuju istraživački novinari Saša Paparella i Hrvoje Appelt.

Kino Tuškanac odbilo prikazati film

"Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma Kumek. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je 'moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit' te smatraju da će se projekcija filma u Gradu 'nažalost, protumačiti kao politički stav', odnosno da će se čak to "protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu".

Boje se da bi 'kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza'.

Zbog toga najavljujem da ćemo 9.99 posto prihoda od nedjeljne premijere Kumeka donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastaviti s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika", poručio je Juričan.

Pročitajte više