Pogledajte snimke nevremena na obali. Ovo je samo početak, najgore tek dolazi

Foto: DHMZ, FAH

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod objavio je da je za cijelu obalu za sutra upaljen crveni meteoalarm, dok je za ostatak zemlje na snazi žuti alarm. Olujno jugo i jake kiše prijete velikom dijelu obale, a glavnina kiše očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak. Smirivanje stiže u srijedu. 

Nevrijeme je zahvatilo Jadran, a jako jugo koje puše i do 110 kilometara na sat te kiša počeli su stvarati probleme - otoci su odsječeni od kopna, zatvorene su neke ceste, u prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije. Izdano je crveno upozorenje, a na udaru su Istra, Kvarner, Gorski kotar i jug Hrvatske, javlja HRT

>> Slobodno nam šaljite svoje fotografije i snimke nevremena na desk@index.hr.

Nevrijeme u Splitu:

Nevrijeme u Opatiji:

Nevrijeme u Dubrovniku:


Srušeno stablo kod Šibenika


Jugo na bračkom Bolu

Nevrijeme na otoku Krapnju:

Prijete poplave

Sve je više izvješća o srušenim stablima i izlijevanju mora na rive. U Dubravi kod Šibenika ni stoljetna stabla nisu imala šanse. U Dubrovniku je pak zbog najavljenog nevremena na snazi visok stupanj pripravnosti. Zbog velike količine kiše moguće su i bujične poplave.

Na udaru su Istra i Kvarner, Lika i Gorski kotar, ali i jug Hrvatske. Očekuju se velike količine kiše - od 50 do 150 litara po četvornom metru, i to ponajprije u Dalmaciji, unutrašnjosti Dalmacije i gorskim krajevima.  

Kiša i jak vjetar usporavaju promet i vozi se uz ograničenja brzine na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na cijeloj dionici između tunela Mala Kapela i naplate Karamatići. Zbog jakog vjetra uz ograničenje brzine vozi se i na autocesti A10 na dionici od Čarapina do čvora Ploče.

Odsječeni otoci

U prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije

U prekidu su za Splitsko područje: katamaranska linija Milna-Rogač-Split; katamaranska linija Vis-Split; katamaranska linija Jelsa-Bol-Split; katamaranska linija  Ubli-Vela Luka-Hvar-Split;  trajektna linija Trogir-Drvenik Veli-Drvenik-Mali; trajektna linija Sućuraj-Drvenik; trajektna linija Sumartin-Makarska; brodska linija Komiža-Biševo.

Riječko područje: katamaranska linija M.Lošinj-Cres-Rijeka; katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka; trajektna linija Lopar-Valbiska; trajektna linija Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3 tone nosivosti.

Zadarsko područje: brodska linija Zadar-Preko; katamaranska linija Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj; katamaranska linija Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist bez pristajanja u luke Molat i Brgulje.

Šibensko područje: trajektna linija Šibenik-Kaprije-Žirje.

Pročitajte više