Pogledajte snimku spektakularnog uhićenja članova zločinačke skupine "hrvatskog Escobara"

Foto: MUP

POLICIJA je danas na izvanrednoj press konferenciji u sjedištu MUP-a u Zagrebu prikazala snimku uhićenja pripadnika organizacije "hrvatskog Escobara" Stjepana Prnjata.

Podsjetimo, hrvatska policija je prošlog tjedna u sklopu velike akcije "Nana" razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina kojeg su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske.

>> VIDEO Policija otkrila detalje najveće operacije protiv narko mafije u povijesti Hrvatske


Uz detalje akcije policija je na press konferenciji prikazala i spektakularnu snimku uhićenja pripadnika zločinačke skupine Stjepana Prnjata, poznatijeg kao "hrvatskog Escobara".

Među uhićenima je i sam Prnjat, kojeg se spominjalo još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina razgranat po Europi, uključujući i Hrvatsku.

Visoko organizirana zločinačka skupina


Na press konferenciji policija je otkrila da se radi o visoko organiziranoj zločinačkoj skupini, a tome u prilog govori i način na koji je bio pakiran kokain koji je zaplijenjen na riječkom kontejnerskom terminalu Brajdice.

Naime, kokain je bio skriven među metalnim otpadom i pakiran u hermetički zatvorene kutije, a uz to je bio obložen olovom i staklenom vunom kako ne bi došlo do uništenja kokaina u transportu, ali ni do detekcije droge.



Akcija je krenula još početkom 2017. godine

Službenici carine su početkom 2017. godine tijekom redovitog profiliranja kontejnerskog prometa u luci Rijeka otkrili više kontejnera za koje su posumnjali da bi mogli biti korišteni za krijumčarenje droge. Razmjenom informacija s primorsko-goranskom policijom krenuli su izvidi i prikupljanje dodatnih saznanja o pripadnicima zločinačke organizacije tzv. "Balkanskog kartela" i njihovim kriminalnim aktivnostima.

Zbog raširene kriminalne aktivnosti zločinačkog udruženja na području Europe te utvrđenih snažnih kriminalnih veza pripadnika hrvatske kriminalne ćelije unutar "Balkanskog kartela" i "Kolumbijskog kartela" koji djeluje na području više država Latinske Amerike, USKOK i hrvatska policija su kroz mehanizam međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske suradnje proširili kriminalističko istraživanje "Nana" u više država, priopćili su iz policije.


Uz suradnju s američkom agencijom za borbu protiv droge DEA-om i kolumbijskom nacionalnom
policijom nakon više testnih kontejnera iz Kolumbije i Paname detektiran je kontejner u Panami. U tom kontejneru je kao legalno deklarirana roba bio metalni otpad kao paravan za veću količinu kokaina koja je u organizaciji "Kolumbijskog kartela" trebala biti prokrijumčarena u Europu za pripadnike "Balkanskog kartela", objavila je policija.

Kokain u hermetički zatvorenim kutijama obloženim olovom


Komercijalni kontejnerski brod uplovio je u luku Rijeka 3. ožujka, a policijski i carinski službenici su u naredna dva dana izvršili pretragu kontejnera s metalnim otpadom, u kojem je nađeno 100 kilograma kokaina pakiranih u 100 pravokutnih paketa oblijepljenih gumenom i samoljepljivom trakom u posebno pripremljenim čeličnim šupljinama. Kokain je bio hermetički zatvoren i obložen olovom te staklenom vunom kako bi se zaštitio u transportu, ali i kako bi se izbjegla njegova detekcija.

U akciji u kojoj je razbijena kriminalna ćelija "Balkanskog kartela" ukupno je uhićeno 11 pripadnika zločinačke organizacije, pri čemu su četiri hrvatska državljana uhićena u rujnu i prosincu prošle godine, a sedam osoba uhićeno je 7. ožujka ove godine, nakon pronalaska 100 kilograma kokaina u kontejneru u Rijeci. Među njima je pet hrvatskih državljana, jedan španjolski/kolumbijski državljanin i jedan Nizozemac.

7. i 8. ožujka izvršene su pretrage sedam domova, dvaju poslovnih prostora i pet vozila, u kojima su pronađena računala, mobilni telefoni i novac. Zaplijenjeno je više od 15 tisuća eura.

Pogledajte snimku današnje izvanredne press konferencije u sjedištu MUP-a u Zagrebu:


 

Pročitajte više