Pogledajte tko su specijalci koji su ubili najtraženijeg zločinca na svijetu

AKCIJU "Geronimo" u kojoj je ubijen Osama bin Laden izvele su elitne američke mornaričke postrojbe popularno nazvane SEALS (Tuljani), a puni naziv postrojbe je United States Naval Special Warfare Development Group.

Samu akciju ubijanja vođe al-Qaide izvela je elitna postrojba "Tuljana", tim vojnika koji je treniran za izvođenje najtajnijih operacija. "Tuljana" ukupno ima 2500, a svoje ime su dobili zbog "okoliša" za koji su trenirani za rad, odnosno za more, zrak i zemlju. Specijalizacija su im akcije u vodi.

Trenirani su za razne vrste akcija, od borbe pa sve do antiterorističkih operacija i spašavanja taoca. Bivši "tuljan" Don Shipley kaže da su to "najbolji momci u SAD-u". "Momci koji postanu 'tuljani' imaju izvanredan vid, natprosječnu inteligenciju te su trenirani za dobivanje puno batina", kazao je Shipley ih je opisao i kao "trkaće konje" i "najbolje od najboljih".

Obuku ne prolazi 85 posto kandidata

Imaju najteži trening od svih specijalnih snaga u svijetu, a tijekom njega otpadne čak od 80 do 85 posto kandidata. Najteže je prvih šest mjeseci kada "tuljani" prolaze Basic Underwater Demolition. U njemu postoji i neprekidan trening od 120 sati u kojima plivaju, trče, rone i rade još mnoge vježbe.


Nakon tri tjedna ovog treninga, koji sada provodi Shipley, odustalo je već 190 od 245 kandidata. Nakon prvih šest mjeseci, vojnici se dodjeljuju timovima s kojima vježbaju još najmanje godinu dana prije nego što krenu u akcije. Začeci "Tuljana" su bili u 2. svjetskom ratu kada se elitna jedinica zvala Naval Combat Demolition Unit koja je bila uključena u invaziju u Sjevernoj Africi 1942. godine.

Jedinicu stvorio John F. Kennedy

Jedinica je stvorena kada je američki predsjednik John F. Kennedy odobrio financijski paket od 100 milijuna dolara za jačanje specijalnih postrojbi. Bili su uključeni u rat u Vijetnamu, Grenadi i Panami, gdje su četiri pripadnika ubijena kada su pokušali spriječiti predsjednika Manuela Noriegu u bijegu.

"Tuljani" su sudjelovali i i posljednjim američkim ratovima u Afganistanu i Iraku.

Pročitajte više