Pogledajte zabranjene Sanaderove fotografije iz Verone!

BIVŠI šef fotografije u tjedniku Globus Darije Petković, prijavio je svog nekadašnjeg urednika Igora Alborghettija policiji zbog prijetnji. Susret i navodne prijetnje dogodile su se nedavno pred zgradom koncerna EPH, a do nasrtaja je došlo zato što je Petković za jedan internetski portal progovorio o tome da je Globus, dok je Alborghetti bio glavni urednik, zapravo uređivao tadašnji premijer Ivo Sanader. 

Prijetio i psovao: Pljunut ću te, tući ću te!

"Kad me ugledao, došao je do mog automobila i počeo psovati i prijetiti. Vikao je da će me istući, da će pljunuti na mene, a kad je sve prošlo otišao sam na policiju i prijavio ga", posvjedočio je Petković za Index.

Na dan napada, tvrdi, sastao se s predsjednikom Zbora fotoreportera Hrvatske Igorom Nobilom, koji je kao svjedok događaja u prilično nezgodnoj poziciji,  jer radi za istog poslodavca kao i Alborghetti, prenosi Objektiv.

Bivšeg urednika Globusa najviše je, čini se naljutila Petkovićeva javna opaska da je provodio ulizivačku politiku prema Sanaderu, a na poziv Indexa neugodno se iznenadio.

"Meni se to uopće ne objašnjava. Radi se o naklapanjima ljubomornih i otpuštenih djelatnika. Petković laže", rekao nam je uzrujani Alborghetti.

Sanader: Briši fotku, urednik se kiselo smije

Petković navodi da je otkaz u tjedniku dao baš zbog nepodnošljivog Sanaderovog utjecaja, što je doživio i na svojoj koži, kad je fotografirao jedan od intervjua s premijerom.

"Sanader je bio nezadovoljan jednom od fotografija, jer se na zajedničkoj snimci Alborghetti nije dovoljno smiješio. Na kraju je u tjedniku izašla upravo fotografija na kojoj je on inzistirao", svjedoči bivši fotoreporter Globusa.


Je li se i kako dodvoravao Sanaderu, danas najproganjanijem baš u njegovoj novinskoj kući, upitali smo i Alborghettija.

"Da, Sanader je sam pisao svoje intervjue, svako slovo je plaćao suhim zlatom i naftom", odgovorio je ironično Alborghetti.

Sanader fotografiran u Veroni - urednike to ne zanima?!

Još je intrigantniji dio priče s fotografijama Sanadera, Miomira Žužula i bivšeg šefa Plive Željka Čovića s čuvenog boravka u Veroni 2007., koje je Petković tamo slučajno zatekao i uhvatio objektivom.

"U Veroni se očito u tajnosti prodavala Pliva. Sanader se na jednoj mojoj fotografiji sakrio prvo iza supruge, pa onda iza Žužula. Kad sam se vratio u Zagreb, pokazao sam urednicima fotografije i prijavio da se u Veroni očito nešto sumnjivo događalo, no oni su sve odlučili zanemariti", ispričao je Indexu Petković.

Sumnjivo mu je bilo što Sanadera u Italiji nije pratilo hrvatsko osiguranje, što je prilično jasno sugeriralo da se za put trebao znati najuži krug ljudi. Petković je Indexu ustupio fotografije Sanadera, Žužula i Čovića snimljene u Veroni prije četiri godine i možete ih pogledati u fotogaleriji.

Također, možete pogledati i fotografije nastale na izložbi tadašnjeg šefa ureda OESS-a u Zagrebu, koje također nisu osvanule u Globusu jer Sanader nije želio da ga se fotografira. Globus je dio navedenih fotografija objavio, ali tek naknadno, u kulminaciji  "afere Verona", koju je prvi otkrio Index.

A gdje su mu te fotografije?

Evo što o tome kaže Alborghetti.


"Prvi put čujem za to, Petković nikad nije donio niti mi je pokazao fotografije iz Verone. Ako ih ima, zašto ih ne pokaže".

Kad smo mu priopćili da fotografije posjedujemo, da nam ih je osobno ustupio Petković i da ćemo ih objaviti, Alborghetti je kazao kako očito "radimo po unaprijed zadanoj tezi".

Darije Petković je najavio da će sutra ponovno otići u policijsku postaju Kruge i provjeriti kod inspektora što su napravili po njegovoj prijavi za prijetnje.

Da se ne dogodi nekom drugom...

"Da netko na ovaj način prijeti novinaru EPH, danima bi se o tome govorilo i pisalo. Alborghetti je već jednom udario jednog novinara šakom u oko i ne želim da se to opet nekome dogodi", zaključio je bivši zaposlenik EPH, koji je nakon otkaza u korporaciji Ninoslava Pavića našao mirnije radno mjesto.

Pročitajte više