Pogledajte zastrašujuće fotografije ogoljene Medvednice

Foto: Zeleni odred

PLANINARI i izletnici već barem dvije godine upozoravaju na sve bezobzirniju sječu šume na Medvednici. Fotografije koje su snimili zaljubljenici u planinu nad Zagrebom svjedoče o razmjerima štete.

Zeleni odred objavio je fotografije snimljene iz zraka koje prvi put pokazuju koliko je veliko opustošeno područje.

Opustošeni obronci od Medvedgrada do Bistranske gore

"Fotografije pokazuju područje od Medvedgrada do Bistranske gore. Postoji i videosnimka, ali nju ne smijemo objaviti jer je dio kaznene prijave koju smo predali Državnom odvjetništvu", rekla je Gordana Pasanec, voditeljica Zelenog odreda.

U zelenom odredu vjeruju da se šuma na Medvednici sustavno sječe da bi se na očišćenim površinama sagradila luksuzna naselja. 

Ograničavaju snimanje iz zraka?

"Brutalno ogoljavanje podno Medvedgrada moglo bi ukazivati na ono što odavno tvrdimo: čišćenje (samo jednog od) terena za eventualnu buduću prodaju i betonizaciju - izgradnju elitnih objekata s fantastičnim panoramskim pogledom na grad. Interesantno je i to što su neke ogoljele padine, osim iz zraka, sa zemlje potpuno nevidljive, a radi se o ogromnim površinama. Možda u tome i leži i odgovor zašto uprava Parka prirode Medvednica strogim uredbama nastoji smanjiti mogućnost slobodnog snimanja iz zraka na Medvednici", napisali su aktivisti Zelenog odreda na svojoj Facebook stranici.

Kaznena prijava koju su predali DORH-u proizašla je iz njihova devetomjesečnog istraživanja. Za kraj ožujka najavili su i prosvjed na Markovu trgu na kojem će, kako kažu, objaviti tko sve sudjeluje u uništavanju Medvednice.

U parku prirode za štetu krive vjetar

S druge strane, u upravi Parka prirode Medvednica na optužbe aktivista samo odmahuju rukom.

"U ovoj godini nije ni započela sječa jer još nisu ni prihvaćeni planovi", rekla je za Radio 101 Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode. Dodala je i da je posljednjih godina bilo i puno štete od vjetra te da su se izvalila stabla na plitkom zemljištu.

Pogledajte fotografije iz zraka:

 







Pročitajte više