Pogledajte zastrašujući prikaz migrantskog vala prema Europi

Screenshot: lucify.com

NA NOVOM portalu Lucify, čiji autori kažu da im je cilj unaprjeđivanje suradnje u podjeli interaktivnih podataka za novinarstvo, objavljena je vizualno dopadljiva i istovremeno zastrašujuća vizualizacija migrantskih tokova prema EU.

Autori, sa sjedištem u Helsinkiju, Finska, navode da je vizualizacija temeljena na podacima Agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda  (UNHCR) i da služi kako bi čitateljima ponudila uvid u razmjere problema. Prikaz ruta i vremenskog razdoblja je okvirni, a ne precizan. Detalji o korištenoj metodologiji su dostupni ovdje

Svaka točka na interaktivnoj karti predstavlja brojku od 25 ljudi, što odgovara jednom autobusu u kojem je zauzeto svako drugo sjedalo. Korisnici mogu regulirati brzinu vizualizacije ili promotriti detalje klikom na pojedinu europsku naciju. Prikazane brojke pritom predstavljaju broj ljudi koji su napustili ili ušli u neku zemlju od 2012. godine.



Ujedinjeni narodi procjenjuju da je od travnja 2011. do rujna 2015. azil u Europi zatražilo oko pola milijuna izbjeglica iz Sirije. Kad bi pridošlice stale rame uz rame, one bi ispunile osam nogometnih igrališta.

Do Europe se uspijeva probiti tek malen dio izbjeglica i ekonomskih migranata. UN je registrirao četiri milijuna izbjeglica u Turskoj, Libanonu, Jordanu, Iraku, Egiptu i Sjevernoj Africi. Većina njih živi u izbjegličkim kampovima u blizini granica, a zajedno bi ispunili 59 nogometnih igrališta.

Pročitajte više