UHLJEBISTAN

Pogodite tko je ovo rekao, Glogoški ili Ribić

Foto: Hina/123rf

NATJECANJE u disciplini tko će dobiti više novca poreznih obveznika traje bez prestanka.

Razne skupine u društvu, od sindikata do branitelja privilegija, žele što više našeg novca i svi zvuče slično, odnosno gotovo isto.

Prosvjed u šatoru u Savskoj ulici u Zagrebu bio je organiziran za zadržavanje određenih privilegija koje su sudionici Domovinskog rata imali, a za koje su se bojali da će biti ukinute. Prosvjednike je pogotovo zasmetalo što je tadašnja vlada njihove mirovine htjela razdvojiti na dio koji se odnosi na staž, odnosno koji je zarađen tijekom života, i na drugi dio koji dobivaju kao sudionici u ratu.  

Šatoraši iskamčili zakon koji će nas koštati oko 5,5 milijardi kuna

Prije dvije godine vlada je donijela izmjene Zakona o braniteljima koji će prema nekim procjenama koštati 5,5 milijardi kuna. S obzirom na to da je prosvjed šatoraša trajao 555 dana, proizlazi da je svaki dan prosvjeda porezne obveznike koštao oko 10 milijuna kuna. 

Tim zakonom propisano je da nezaposleni veterani imaju pravo na veću naknadu od “običnih” ljudi bez posla. Moći će i ranije u mirovinu: za svaki mjesec proveden u vojsci moći će mjesec dana ranije u mirovinu. I tamo će ih, naravno, čekati i veće mirovine. Poslodavci koji zaposle dijete smrtno stradalog branitelja plaćat će samo doprinose za mirovinsko osiguranje. Sve ostalo pokrivat će država, odnosno svi mi koji punimo proračun. To pravo imat će i djeca pripadnika Narodne zaštite i Hrvatskog vijeća obrane. Svi koji imaju iskaznicu hrvatskog branitelja imaju pravo i na redovne sistematske preglede. Mnogima su otpisana dugovanja po kreditima HBOR-a koje su dobili da bi se zaposlili.       

Što traže sindikati?

Što se tiče aktualnog štrajka zaposlenih u školama, oni traže povećanje koeficijenata za izračun plaća. Iako je vlada kao odgovor na štrajk odlučila povećati plaće svim zaposlenima u državnim i javnim službama za oko 6 posto, sindikati u školstvu time nisu zadovoljni pa štrajk i dalje traje dok se njihovi zahtjevi ne ispune. 

Prikupili smo nekoliko izjava Đure Glogoškog, jednog od istaknutijih vođa šatoraškog prosvjeda, i Vilima Ribića, svima dobro poznatog sindikalnog čelnika, pa probajte pogoditi što je tko od njih dvojice rekao. Njihove izjave su blago modificirane (umjesto riječi "plaća" i "mirovina" stavili smo riječi "primanja"), ali sukus tih izjava ostao je isti.

 

Pročitajte više